SZO O PANDEMIJI KORONE

Svjetska zdravstvena organizacija je saopštila da je u toku prethodne nedjelje usporeno širenje korona virusa na globalnom nivou, mada je broj preminulih i dalje nastavio da raste, sa preko 67.000 novih smrtnih slučajeva, koliko je potvrđeno u pomenutom periodu.

SZO je saopštila da, iako je ranije zabilježila trend pada broja novozaraženih, Evropa je i dalje među regionima sa najvećim udjelom novih slučajeva bolesti i novih smrtnih slučajeva, prenosi AP.

U Evropi je u toku protekle nedjelje broj novozaraženih opao za šest odsto, dok je u nedjelji koja je prethodila taj broj iznosio deset odsto, a podaci ukazuju na to da mjere karantina usvojene širom kontinenta daju rezultate.

Evropa je, međutim, i dalje region u kojem se registruje polovina ukupno zaraženih koronom u svijetu.

Afrika je u toku prošle nedjelje potvrdila najveći porast broja novozaraženih i novih smrtnih slučajeva od posljedica kovid-19, u čemu je najviše udjela imalo pogoršanje epidemiološke situacije u Južnoj Africi, Alžiru i Keniji.

Najveći broj novih slučajeva bolesti u Aziji potvrđen je prošle nedjelje u Japanu, koji je zabilježio rekordan dnevni bilans sa preko 2.000 novozaraženih pet dana zaredom, što je za 41 odsto više nego prošle nedjelje.