EVROPSKA KOMISIJA
Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Leyen) najavljuje da će prvi građani Evrope biti vakcinisani protiv Covid-19 već prije kraja decembra ove godine.
Lajen je u svom govoru pred Evropskim parlamentom upozorila da i pored "svjetla na kraju tunela" ne smije biti brzog popuštanja mjera uvedenih protiv širenja virusa.

- Situacija sa pandemijom i dalje ozbiljna. Sa skoro 3.000 smrtnih slučajeva dnevno, COVID-19 je bio uzrok smrti broj 1 u EU prošle nedjelje. Bolnice su i dalje pod pritiskom, znam da vlasnici radnji, barmeni i konobari žele ukidanje ograničenja, ali ne smijemo ponavljati iste greške. Prebrzo i previše opuštanje rizikuje treći talas poslije Božića -  poručila je fon der Lajen.

Ursula fon der Lajen naglašava da će ovaj Božić u EU biti drugačiji i tiši, ali da ima i dobrih vijesti.
- Evropska komisija je do sada osigurala ugovore sa šest kompanija. Prvi evropski građani mogli bi se već vakcinisati prije kraja decembra. Napokon je svijetlo na kraju tunela-  kaže fon der Lajen.

Ona je pozvala zemlje članice da odmah pripreme logistiku za raspoređivanje miliona doza vakcina što podrazumijeva milione špriceva, hladna skladišta, organizaciju centara za vakcinaciju i obuku osoblja.