KLINIČKO ISPITIVANJE

Vakcina Univerziteta u Oxfordu protiv COVID-19 učinkovita je 70 posto, pokazalo je veliko kliničko ispitivanje.

Radi se, kako piše BBC, o svojevrsnom trijumfu i razočarenju s obzirom na to da vakcine Pfizera i Moderne, kako su objavile obje kompanije, imaju 95 postotnu učinkovitost.

- Ova današnja vijest vodi nas korak bliže trenutku kada ćemo upotrebom vakcine stati na kraj situaciji koju je prouzročio virus - kazala je "arhitektica" oksfordske vakcine Sarah Gilbert.

U kliničko ispitivanje oksfordske vakcine bilo je uključeno 20 hiljada dobrovoljaca, polovica njih iz Velike Britanije, a ostatak iz Brazila.

COVID-19 potvrđen je u 30 slučajeva kod osoba koje su primile dvije doze vakcine te u 101 slučaj kod ljudi koji su primili placebo.

Stručnjaci koji su provodili ispitivanje kazali su da vakcina daje 70-postotnu zaštitu.

Kako piše BBC, kod dobrovoljaca koji su primili dvije jake doze vakcine učinkovitost je bila 62 posto, ali ona je porasla kada su dobrovoljci dobili jednu slabiju dozu, a nakon toga jaču dozu vakcine. Još nije poznato zašto dolazi do takve razlike u učinkovitosti vakcine.

Profesor Andrew Pollard koji je bio vodeći stručnjak kliničkog ispitivanja kazao je da je zadovoljan rezultatima. Kazao je i da su podaci od 90 posto učinkovitosti intrigantni.

Ipak, vakcina s Oxforda jeftinija je te je lakše pohraniti i prenositi za razliku od vakcine dvije spomenute kompanije.

Vakcina s Oxforda i dalje će imati svoju ulogu u borbi s pandemijom COVID-19 ako je odobre regulatori, navodi BBC.

Evropska komisija dogovorila je isporuku vakcine iz šest kompanija, od kojih je jedna upravo vakcina koje razvijaju naučnici s Oxforda zajedno s kompanijom AstraZeneca. Ta britanska firma trebala bi za zemlje Evropske unije osigurati najmanje 300 miliona doza.

Izvor: BBC/Jutarnji