24 sata nakon odobrenja vakcine

Amerikanci mogli bi primiti vakcine protiv koronavirusa već 11. decembra, prema riječima šefa američkog programa za razvoj vakcine protiv COVID-a 19.

Moncef Slaoui je otkrio za CNN da je plan da se vakcine isporuče u ustanove gdje će biti vršena vakcinacija u roku od 24 sata od odobrenja vakcine. Podsjetimo da su farmaceutske kompanije Pfizer i BioNTech prije nekoliko dana predali zahtjev Američkoj agenciji za hranu i lijekove (FDA) da hitno odobri njihovu vakcinu protiv koronavirusa.

Klinička ispitivanja su do sada pokazala da vakcina ima učinkovitost od 94 posto kod starijih od 65 godina.

Kako piše CNN, očekuje se da će se 10. decembra sastati savjetodavni odbor FDA, te bi vakcina mogla biti stavljena u upotrebu već od 11. decembra kada se očekuje i distribucija u zdravstvene ustanove.

Ove informacije stižu u vrijeme kada američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti upozorava na rapidno širenje virusa na kontinentu.

Sjedinjene Američke Države do sada su zabilježile više od 12 miliona slučajeva i 255.000 smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa, pokazuju podaci Univerziteta Johns Hopkins.