CIJELI SVIJET ČEKA S NESTRPLJENJEM

"Pfizer" i "BioNTech" zatražili su od američke Agencije za lijekove (FDA) da odobri njihovu vakcinu za bolest Covid-19.

Američka farmaceutska kuća "Pfizer" i njen njemački partner "BioNTech" zatražili su od američke Agencije za lijekove (FDA) da odobri njihovu vakcinu za bolest Covid-19 i tako su postali prvi proizvođači u Sjedinjenim Državama i u Evropi koji su to učinili.

Zahtjev se očekivao već nekoliko dana nakon objavljivanja rezultata kliničkog ispitivanja koje se od jula provodilo na 44.000 dobrovoljaca u više zemalja, po kojima je vakcina djelotvorna 95 posto u preveniranju Covida-19 i nema težih propratnih pojava.

"Pfizer" je potvrdio za AFP da je u petak službeno predao zahtjev FDA-u.

Sjedinjene Američke Države i Evropa mogli bi odobriti vakcinu već u decembru: FDA u prvoj polovini mjeseca, a Evropska agencija za lijekove u drugoj, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Druga vakcina, proizvod američke kuće "Moderne", jednako djelotvorna, prati "Pfizerovu" u stopu.
 
Vlada Donalda Trumpa predviđa da će se već u decembru vakcinisati 20 miliona rizičnih ljudi, a zatim 25 do 30 miliona svaki mjesec.

Ovakva brzina kojom se sve događa još nije viđena u historiji proizvodnje vakcine. U SAD-u je trebalo, u prosjeku, osam godina rada do odobrenja vakcine.

Stručnjaci američke i evropske regulatorne agencije sada će provjeriti je li vakcina sigurna i djelotvorna.

FDA će, kao i evropska agencija, isprva izdati uvjetno odobrenje zbog epidemiološke situacije i nesumnjivo će biti ograničeno na neke grupe. Djeca u početku neće biti među njima.

FDA se obvezala da će to učiniti transparentno, svjesna da mnogi Amerikanci nemaju povjerenja u vakcinu. U oktobru je 42 posto njih reklo da se neće vakcionisati, pokazuje "Gallupova" anketa.