COVID-19

Mediji predviđaju da će se među 1,7 miliona osoba koje će biti vakcinisane u prvom krugu naći zdravstveni radnici, stari i bolesni, policajci.

Vakcinacija Italijana protiv COVID-a 19 počet će u drugoj polovini januara. Italija će u prvom krugu isporuke Pfizerove vakcine dobiti 3,4 miliona doza, što znači da će biti vakcinirano 1,7 miliona osoba.

Prema najavi prvog čovjeka kriznog štaba za borbu protiv pandemije Domenica Arcurija, prve doze bit će namijenjene zdravstvenim radnicima i populaciji najviše ugroženoj COVID-om. Do kraja marta, vjeruje Arcuri, bit će cijepljen “dobar dio Italijana”.

Američka farmaceutska kompanija Pfizer sredinom sedmice je objavila da je završila testiranje vakcine razvijene u saradnji sa njemačkim BioNTechom te da će je početi distribuirati nakon što dobije potrebna odobrenja regulatornih agencija za lijekove.

Italijanski mediji ovih dana opširno izvještavaju i o druge dvije anti-COVID vakcine čija bi upotreba mogla početi uskoro, proizvodu američke biotehnološke kompanije Moderna te britansko-švedskoj vakcini koju su razvili Univerzitet Oxford i kompanija AstraZeneca.

Kraj pandemije?

Najtiražniji italijanski dnevnik Corriere Della Sera najavljuje da će, ako rezultati testiranja budu potvrđeni upotrebom, ove vakcine označiti kraj globalne pandemije koja je u svijetu dosad odnijela više od 1,3 miliona života.

Milanski list je u petak na dvije bogato ilustrirane strane pokušao odgovoriti na niz pitanja, počevši od usporedbe ove tri vakcine i principa na kojima djeluju, do njihove efikasnosti i mogućih nuspojava, načina i prioriteta prilikom distribucije, cijena…

Od tri vakcine, prva bi se u upotrebi širom svijeta, dakle i u Italiji, trebala naći Pfizerova. Ova je vakcina u posljednjoj trećoj fazi ispitivanja, koja je zaključena, pokazala uspješnost od 95 procenata.

Evropska Unija je već naručila 200 miliona doza, od čega će Italiji pripasti 27 miliona. Prvi kontingent od 3,4 miliona doza trebao bi stići u januaru, ostatak do kraja godine.

Budući da svaka osoba mora primiti dvije doze u razmaku od 21 dana, u januaru će biti cijepljeno 1,7 miliona Italijana. Prema Arcuriju, prioriteti će biti utvrđeni “prema izloženosti virusu i stepenu ugroženosti”.

Iako redoslijed tek trebaju utvrditi Parlament i Vlada, Corriere previđa da će u prvom krugu biti vakcinirani ljekari (u Italiji ih ima oko 250 hiljada), bolničari (450 hiljada), stari i bolesni (domovi za iznemogle trenutno imaju 300 hiljada kreveta), policajci, vojnici, uposleni u javnim servisima…

Bezopasne nuspojave

Vakcina Moderne se u trećoj fazi testiranja koja još nije okončana pokazala djelotvornom u 94,5 posto slučajeva. Njena prednost u odnosu na Pfizerovu, s kojom dijeli istu inovativnu mRNA tehnologiju, je lakše za skladištenje.

Moguće ju je, naime, pohraniti u običnom kućnom frižideru na temperaturama između -2 i 8 stepeni (do 30 dana) odnosno u zamrzivaču na minus 20 stepeni (do 6 mjeseci). Pfizerovu vakcinu potrebno je čuvati na -75 stepeni Celzija.

Cijena vakcine Moderne navodno će biti 20 eura. Pfizerova košta 16,5 eura, a najjeftinija je Oxfordska - svega 2,8 eura.

Britansko-švedska vakcina, čijem su razvoju, ističe Corriere, doprinijeli i stručnjaci italijanskog naučnog zavoda IRBM, bit će komercijalizirana u Italiji u junu iduće godine.

Ova vakcina, za razliku od dvije američke, razvijena je na tradicionalan način. Osim što košta najmanje, najlakše ju je skladištiti i prenositi; zahtijeva -4 stepena Celzija.

Evropska unija je naručila 400 miliona doza, od čega bi u Italiju trebalo doći 70 miliona.

Kada je riječ o nuspojavama svake od tri vakcine, poznati italijanski infektolog Massimo Galli kazao je da se „mogu javiti razne, ali su sve kratkotrajne i bezopasne“. S druge strane, kao „najozbiljniju posljedicu odbijanja vakcinacije naveo je COVID-19“.

Pitanje bez odgovora je zasad koliko će trajati učinak anti-COVID vakcine i može li se desiti genetička mutacija virusa. Prema Galliju, moguće je da će biti potrebno cijepiti se jednom godišnje, kao i u slučaju vakcine protiv gripe, te da će vakcine biti potrebno prilagođavati eventualnoj mutaciji virusa.

Bez ljubljenja i grljenja

U iščekivanju dolaska vakcine protiv COVID-a 19, italijanske vlasti okupirane su ovih dana kako da riješe nedoumice u vezi sa skorašnjim božićnim i novogodišnjim praznicima.

U Italiji se, kao i ostatku Evrope, govori o zaustavljanju krivulje rasta epidemije kao rezultatu lockdowna uvedenog početkom novembra.

Indeks prenosivosti virusa na nacionalnom nivou pao je na 1,18 i u svim regijama se bilježe ohrabrujući podaci, što je povod da se počne pričati o mogućem ublažavanju restrikcija i da se ozbiljnije planiraju predstojeći praznici.

Ipak, iako je zaustavljen rast epidemije, broj zaraženih je i dalje na veoma visokom nivou (u četvrtak je registrirano 36.176 novih slučajeva).

„Niente bacci e abbracci“ ili u prijevodu „Bez ljubljenja i grljenja“ upozorio je svoje sunarodnjake italijanski premijer Giuseppe Conte.

Kako prenosi torinska La Stampa, Conteove riječi nisu ostavile puno prostora da bi građani mogli razmišljati o dočeku kao u prethodnim „normalnim“ godinama.

„Potreban nam je zdrav razum. Sedmica u kojoj bismo zaboravili na mjere protiv širenja virusa dovela bi nas u situaciju da u januaru plaćamo danak i to u broju oboljelih, hospitaliziranih, umrlih. To ne smijemo dozvoliti. Moramo se pripremiti za trezven Božić“, poručio je Conte izrazivši nadu da će Italijani ipak imati priliku da kupe poklone najbližima.

Trenutno se većina italijanskih regija nalazi u djelomičnom lockdownu, a mjere se razlikuju od regije do regije. Repubblica ističe da bi se tek krajem iduće sedmice moglo odlučivati u eventualnom ublažavanju restrikcija.