PROCURIO VIDEO KOJI POTVRĐUJE ZLOČINE

Ministrica odbrane Australije Linda Karen Reynolds rekla je da joj se smučilo kada je vidjela snimak na kojem pripadnik australijskih specijalnih vojnih snaga puca u nenaoružanog čovjeka koji sjedi na zemlji u Afganistanu.

Reynolds dodaje da je "totalno i apsolutno zgađena i šokirana" nakon ishoda istrage kojom se potvrdilo da su australijski vojnici ubili 39 nenaoružanih civila i zatvorenika tokom američkog rata u Afganistanu.

Sada bi hiljade odlikovanih vojnika mogle da ostanu bez ordenja nakon dokumenta napisanog na 465 stranica u kojima se navodi da australijski komandanti koji su previdjeli zločine podređenih "ne mogu mirne savjesti da zadrže svoja odlikovanja", dodaje se.

Izvještaj australijske vojske o nezakonitim ubistvima civila u Afganistanu koja su počinili pripadnici njenih specijalnih jedinica, nudi neugodan opis duboko zabrinjavajućih dešavanja skrivenih u dalekim zonama ratovanja, poput naredbi mladim vojnicima da hladnokrvno ubiju nenaoružane ljude da bi se "okrvavili".
 
Navodi se da je u 23 incidenta ubijeno 39 Afganistanaca, većinom zatvorenika, bilo iz ruku australijskih specijalnih snaga, bilo po njihovom nalogu. Nijedno ubistvo nije bilo u žaru borbe i sva su se dogodila u takvim okolnostima da, ako ih prihvati porota, predstavljaju ratni zločin. Neki od odgovornih za ubistva još su u australijskim odbrambenim snagama.

Podsjećamo, prije nekoliko dana, austrijski general Angus John Campbell objavio je izvještaj u kojem se navodi da su australijske elitne snage ubile 39 afganistanskih civila i zatvorenika u periodu od 2005. do 2016. godine.

U izvještaju koji potpisuje Campbell, navodi se kako postoje dokazi da su pripadnici specijalne australijske vojne snage ubijali zarobljenike, seljane i druge civile van borbi.

Jedan navodni incident, čiji su detalji redigovani zbog zaštite identiteta upletenih, u dokumentu se naziva "vjerovatno najnečasnijom epizodom u australijskoj vojnoj historiji".

Četverogodišnja istraga o navodnim ratnim zločinima australijskih odbrambenih snaga (ADF) otkrila je da su neki vojni zapovjednici zahtijevali od mlađih vojnika da pucaju na zatvorenike u Afganistanu kako bi postigli prvo ubistvo u procesu poznatom kao "krvarenje" .

U izvještaju se navodi da su vojnici nerijetko lažirali scenarij kako bi izgledalo da je civil poginuo u toku sukoba. Međutim, nijedno od 39 navodnih nezakonitih ubistava nije se desilo u žaru borbe, a Afganistanci koji su ubijeni nisu bili borci, prenio je CNN.

Ubistva je počinilo 25 pripadnika australijskih specijalnih vojnih snaga, najvećim dijelom iz specijalne jedinice zračnih snaga (SAS), u 23 odvojena incidenta.

Campbell se u izvještaju "iskreno i bezrezervno" izvinio narodu Afganistana zbog ponašanja pojedinih vojnih službenika.

"To je uništilo živote afganistanskih porodica i zajednica, uzrokujući neizmjernu bol i patnju", rekao je austrijski general.

Ovaj izvještaj uskoro će biti proslijeđen posebnom istražitelju koji će ocijeniti ima li dovoljno dokaza za pokretanje sudskih postupaka.