Sprečava teške slučajeve

Imat ćemo vakcinu koja može zaustaviti COVID-19, kaže predsjednik američke farmaceutske kompanije Stephen Hoge.

Američka kompanija Moderna, koja je razvila efikasnu vakcinu protiv bolesti COVID-19, druga je kompanija iz SAD-a koja je izvijestila o rezultatima ispitivanjima koji su nadmašili očekivanja, a njena se vakcina može skladištiti na višim temperaturama, što znatno olakšava distribuciju.

Američka biotehnološka kompanija Moderna u ponedjeljak je objavila da se njena vakcina protiv COVID-19 pokazala efikasnom kod 94,5 posto osoba vakcinisanih u kliničkim ispitivanjima, što je slično djelotvornosti od 90 posto o kojoj su prošle sedmice izvijestili Pfizer i BioNTech.

Moderna planira podnijeti zahtjev za odobrenjem vakcine na tržištu Sjedinjenih Američkim Država "u narednim sedmicama" te bi SAD, nakon provjere regulatornih tijela i potvrde sigurnosti, uz Pfizerovu vakcinu, mogao imati dvije odobrene vakcine i 60 miliona doza za hitnu distribuciju već u decembru, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Vakcine, obje razvijene uz pomoć nove tehnologije poznate kao "glasnički RNA" (Messenger Rna - mRNA), moćni su instrumenti za borbu protiv pandemije, u kojoj je u svijetu umrlo 1,3 miliona ljudi, a  više od 54 miliona je zaraženo.

'Doista svjetlo na kraju tunela'

Za razliku od vakcine koju je Pfizer razvio s njemačkom kompanijom BioNTech, vakcina Moderne može se skladištiti na normalnim temperaturama frižidera, što će olakšati njegovu distribuciju.

Distribucija vakcine ključan je faktor u trenutku dok se zaraza naglo širi te SAD ima rekordne dnevne brojeve novozaraženih, a neke evropske zemlje ponovo uvode karantin.

"Imat ćemo vakcinu koja može zaustaviti COVID-19", rekao je predsjednik Moderne Stephen Hoge u razgovoru telefonom.

Preliminarna analiza Moderne temelji se na 95 slučajeva zaraze među sudionicima istraživanja koji su dobili vakcinu ili placebo.

Među dobrovoljnim sudionicima istraživanja, koji su u dva navrata, s razmakom od 28 dana, primili vakcinu mRNA-1273, bilo je samo pet slučajeva zaraze.

"Ta vakcina je doista svjetlo na kraju tunela", rekao je Anthony Fauci, glavni stručnjak SAD-a za zarazne bolesti.

Pozvao je Amerikance da se ne opuštaju i nastave prati ruke i poštivati socijalnu distancu.

Moderna očekuje da će imati dovoljno podataka o sigurnosti za dobijanje odobrenja u SAD-u vjerovatno iduće sedmice, a očekuje da će idućih sedmica zatražiti ovlaštenje za hitnu upotrebu (EUA).

Podaci Moderne pružaju dodatnu potvrdu efikasnosti obećavajuće, ali do sada nedokazane mRNA platforme, koja pretvara ljudsko tijelo u tvornicu vakcine, potičući stanice da stvaraju proteine virusa koje imunosni sustav vidi kao prijetnju te ih napada.

Moderna očekuje da će vakcina biti stabilna 30 dana na uobičajenim temperaturama frižidera od dva do osam stepeni Celzija te da se može skladištiti do šest mjeseci na minus 20 stepeni.

Uključeno 30.000 dobrovoljaca

Pfizerova vakcina mora se prevoziti i skladištiti na minus 70 stepeni, temperaturi svojstvenoj arktičkoj zimi.

Može se skladištiti do pet dana na standardnoj temperaturi frižidera, ili do 15 dana u termalnoj kutiji za prevoz.

Podaci istraživanja Moderne, u koje je bilo uključeno 30.000 dobrovoljaca, pokazalo je i da vakcina sprečava teške slučajeve COVID-19, što je još otvoreno pitanje za Pfizerovu vakcinu.

Od 95 slučajeva iz ispitivanja Moderne, 11 ih je bilo teških i svi su se dogodili među volonterima koji su dobili placebo.

Moderna, koja sudjeluje u programu vlade SAD-a "Operacija Warp Speed", očekuje da će proizvesti 20 miliona doza za SAD ove godine, od kojih je nekoliko miliona kompanija već proizvela i spremna ih je distribuirati čim dobije dopuštenje američke regulatorne agencije FDA.

"Uz pretpostavku da ćemo dobiti ovlaštenje za hitnu distribuciju, bit ćemo spremni krenuti s isporukama kroz 'Warp Speed' gotovo u nekoliko sati. Tako da može biti odmah distribuirano", rekao je Hoge.

No, rezultati studije još nisu prošli recenziju nezavisnih naučnika.

"Bit će nam potrebno mnogo više podataka i potpuni izvještaj kako bismo vidjeli jesu li koristi od vakcine konzistentne u svim grupama, naročito kod starijih, no ovo je definitivno ohrabrujući proces", kazao je Stephen Evans, profesor farmakoepidemiologije iz londonske škole higijene i tropske medicine.

SAD će imati milijardu doza vakcina

Jedna je nepoznanica kod ove vakcine, ali i svih drugih koja se trenutno ispituju, hoće li zaustaviti širenje COVID-19.

"Vakcine koja sprečavaju simptomatsko oboljenje vjerovatno će smanjiti trajanje i nivo zaraznosti te tako smanjiti transmisiju, no još ne znamo hoće li taj učinak biti dovoljno velik da napravi značajniju razliku u širenju virusa u zajednicama", rekla je Eleanor Riley, profesorica imunologije i zaraznih bolesti na Univerzitetu u Edinburghu.

"Većina nuspojava kod vakcinisanja bila je blaga do umjerena. Znatan dio dobrovoljaca je, međutim, imao ozbiljnije bolove nakon druge doze, a 10 posto među njima dovoljno težak umor da utječe na njihove dnevne aktivnosti, dok je drugih devet posto imalo teže bolove tijela. Većina tih pojava bila je kratkotrajna", saopćila je Moderna.

"Takve posljedice očekujemo kod vakcine koje djeluje i potiču dobar imunosni odgovor", rekao je Peter Openshaw, profesor eksperimentalne medicine na londonskom Imperial Collegeu.

Vlada SAD-a bi mogla iduće godine imati na raspolaganju više od milijardu doza vakcina Moderne i Pfizera, što je dovoljno za 330 miliona stanovnika SAD-a.

Moderna je od vlade SAD-a dobila gotovo milijardu dolara za istraživanje i razvoj vakcine i ima ugovor vrijedan 1,5 milijardi dolara za 100 miliona doza.

Vlada ima opciju zatražiti još 400 miliona doza.

Kompanija se nada proizvesti od 500 miliona do jedne milijarde doza u 2021. godini, ovisno o potražnji.

Kina i Rusia počele s vakcinisanjem

Evropska regulatorna agencija za lijekove je u ponedjeljak objavila da je pokrenula ubrzanu procjenu vakcine Moderne, kao što je učinila i za vakcine Pfizera i AstraZenece.

Evropska unija je, također, saopćila da razgovara s Modernom o nabavi doza.

Po rezultatima ispitivanja, vakcina koju je dala Moderna rizik od obolijevanja od COVID-19 smanjuje je za 94,5 posto.

Kad bi se u općoj populaciji uspjela postići isti nivo efikasnosti, radilo bi se o jednom od najučinkovitijih dostupnih vakcina, koja se može uporediti s onim protiv ospica, a njegova djelotvornost iznosi 97 posto u dvije doze, po podacima američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC).

Poređenja radi, po podacima CDC-a efikasnost vakcine protiv gripe u zadnjih deset sezona u SAD-u iznosila je između 19 posto i 60 posto.

Druge zemlje, poput Kine i Rusije, već su počele s vakcinisanjem svojim vakcinama.

Prema preliminarnim rezultatima objavljenim prošle sedmice, efikasnost Pfizerove vakcine iznosi 90 posto, a ruski naučnici tvrde da je njihova vakcina "Sputnjik V " efikasna 92 posto.