Studija

Četiri slučaja iz prve sedmice oktobra bila su pozitivna na antitjela koja neutralizira virus, što znači da su se zarazili u septembru.

Najnovija studija Instituta za tumore u Milanu i Univerziteta u Sieni pokazalo je da je korona virus Italijom cirkulirao još početkom septembra 2019. godine, mnogo prije nego što se do sada vjerovalo.

Glavni autor studije Giovanni Apolone objavio je tu studiju u časopisu Tumori Journal.

Serološkim testiranjem uzoraka krvi 959 osoba koje su učestvovale u istraživanju raka pluća između septembra prošle i marta ove godine kod 11,6 posto ispitanika otkrivena su antitjela na korona virus, a kod 14 posto je otkriveno da su antitjela imali već u septembru, piše italijanska Republica.

Pokazalo se da su četiri slučaja iz prve sedmice oktobra bila pozitivna na antitjela koja neutraliziraju virus, što znači da su se zarazili u septembru, rekao je Apolone za Reuters, prenosi Tanjug.

"Ovo je glavno otkriće - ljudi bez simptoma ne samo da su bili pozitivni nakon seroloških testova, već su imali i antitela koja su mogla ubiti virus. To znači da novi korona virus može dugo cirkulirati među stanovništvom i s niskom stopom smrtnosti, ne zato što nestaje, nego da bi opet naglo udario", dodao je on.

Kako se navodi, u istraživanju su učestvovale osobe starosti između 55 i 65 godina, a svi su bili pušači.

Prvi slučaj zabilježen 19. februara

Skoro 60 posto ispitanika bili su muškarci, a 50 posto njih stanovnici Lombardije.

Nalazi krvi pokazuju da je u septembru 2019. godine virus potencijalno bio prisutan u pet italijanskih regija, a u ukupnoj analizi uzoraka od septembra do marta pronađen je barem jedan pozitivan slučaj u svih 13 regija.

"Za one ljude kod kojih su antitjela pronađena iz uzoraka krvi datih u septembru zaraza se vrlo vjerovatno dogodila u augustu", rekao je Apolone.

Prvi zvanični slučaj korona virusa u Italiji zabilježen je 19. februara.

Dvoje naučnika, biolog Enrico Bucci sa Univerziteta Temple i imunolog Antonella Viola sa Univerziteta u Padovi, skeptično je oko ove studije i navode da je ono što je studija otkrila zapravo unakrsna reaktivnost 10 posto svjetske populacije koja se susrela s jednim od ostalih korona virusa, koja je razvila neki oblik zaštite od novog korona virusa.