Nakon sedam dana

Odlazeći republikanski američki predsjednik Donald Trump konačno je javno priznao da je njegov demokratski protukandidat Joe Biden pobijedio na predsjedničkim izborima.

Ipak, u svom prvom javnom priznanju o Bidenovoj pobjedi Trump i dalje tvrdi da su izbori namješteni, javlja CNBC. Njegovo priznanje stiže sedam dana nakon što je američka javnost zapravo proglasila Bidenovu pobjedu na osnovu rezultata glasanja i broja osvojenih elektora.

Podsjetimo da je Biden konačnu pobjedu zapečatio osvojivši većinu glasova u Georgiji prije dva dana. Time je osvojio 306 elektora, u odnosu na Trumpovih 232.

Biden je svoj predsjednički mandat osigurao još i prošle sedmice kada je prešao prag od potrebnih 270 elektora koji se dijele na osnovu pobjeda u specifičnim saveznim državama.

U svakom slučaju, vrijedi naglasiti da se zvanično proglašenje pobjednika na američkim predsjedničkim izborima očekuje 14. decembra.

U međuvremenu, dok je Trump priznao poraz, hiljade njegovih pristalica protestuju u Washingtonu, negodujući zbog izbornih rezultata.