SVJETSKI USPJEH

Ugur Sahin, naučnik koji stoji iza Pfizerove vakcine za koronavirus uvjeren je da će upravo njegova vakcina zaustaviti pandemiju koronavirusa, koje terorizira svijet cijelu 2020. godinu.

Iako su ostala još neka otvorena pitanja oko vakcine, Ugur Sahin za Guardian kaže da je vrlo optimističan.

- Ako me pitate može li ova vakcina staviti tačku na pandemiju, moj odgovor je, da. Naime, već samo zaštita od simptoma će imati dramatičan utjecaj na širenje virusa. Do ponedjeljka nismo znali može li vakcina izazvati dovoljno jaku reakciju ljudskog imunološkog sistema i može li virus naći put kroz ljudske stanice, ali sada znamo da ova vakcina može pobijediti virus - kaže Sahin.

Ugur Sahin je vakcinu razvio sa svojom suprugom Ozlem Tureci u njihovoj kompaniji BioNTech, te s onkologom Christopherom Huberom.

Pfizerova stručnost i dobro poznavanje masovnog tržišta vakcina, kao i ubrzana akcija regulatora pomogla je da se vakcina razvije u deset mjeseci, umjesto da se razvija godinama, kako se vakcine inače razvijaju. Sahin kaže da nije bilo vremena za čekanje i slikovito objasnio proces.

- Zamislite da autom želite doći s jednog kraja Londona na drugi, ali su svugdje saobraćajne gužve i čepovi. Trebao bi vam cijeli dan. Za naš projekt sve su ceste bile očišćene - rekao je.

Navodi kako Pfizerova vakcina napada koronavirus na više načina.

- Vakcina spriječava virus da se približi našim stanicama. Ali, čak i ako se virus uspije probiti, eliminirat će ga antitijela. Savršeno smo istrenirali imunološki sistem da može odraditi obje stvari. Sada znamo da se virus protiv te dvije stvari nikako ne može boriti.

Što se tiče nekih neodgovorenih pitanja, Sahin kaže da će odgovori biti poznati u narednim sedmicama. Primjerice, očekuje da će za tri sedmice znati odgovor pruža li vakcina drukčiju zaštitu za različite dobne grupe, ali i etničke.

Nadalje, Sahin je uvjeren da će oni koji prime vakcinu, i to dva puta u razmaku od tri sedmice, biti imuni na koronavirus najmanje godinu dana.

Odbacio je optužbe Donalda Trumpa da su čekali s objavom vijesti o vakcini nakon što prođu izbori u Americi, te kaže da je o rezultatima vakcine bio obaviješten u nedjelju navečer oko 20 sati.

- Farmaceutska istraživanja se ne smiju politizirati. Mi proizvodimo vakcinu, nas politika ne zanima - ističe Sahin, prenosi 24sata.hr.

Izvor: 24sata.hr