PRELIMINARNI REZULTATI

Šansa da od Covid-19 oboli osoba koja je primila vakcinu manja je za 92 posto u poređenju sa onima koji su primili placebo.

Ruska vakcina protiv koronavirusa "sputnjik pet" efikasna je 92 posto u zaštiti ljudi, pokazuju preliminarni rezultati testova, saopćio je danas državni fond koji finansira istraživanje.

Ovi inicijalni rezultati su druga zvanična informacija o statusu razvoja vakcine protiv virusa koji je odnio više od 1,2 miliona života širom svijeta. Vakcina "sputnjik pet" registrovana je za javnu upotrebu u avgustu kao prva u svijetu iako je odobrenje dato prije početka obimnog testiranja u septembru. 

Privremeni rezultati zasnovani su na podacima dobijenim od prvih 16.000 učesnika ispitivanja koji su primili obje doze vakcine, saopćio je ruski Fond za direktne investicije. 
Treća faza ispitivanja vakcine odvija se u 29 klinika širom Moskve i u njemu učestvuje oko 40.000 volontera. Četvrtina je primila placebo.

Šansa da od Covid-19 oboli osoba koja je primila vakcinu manja je za 92 posto u poređenju sa onima koji su primili placebo, saopćio je Fond. 
- Pokazujemo, na osnovu podataka, da imamo veoma efikasnu vakcinu - izjavio je šef Fonda Kiril Dmitrijev.