Više od 3,6 miliona

Više od polovine zaraženih korona virusom prijavljeno je u Evropi, gdje je registrirano i 47 posto smrtnih slučajeva.

Broj novih slučajeva zaraze korona virusom u svijetu porastao je prošle sedmice za više od 3,6 miliona, što je najviši broj za jednu sedmicu od početka pandemije, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Broj smrtnih slučajeva u tom periodu je porastao za 54.000, što je za 9.000 više nego u prethodnoj sedmici, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

U saopćenju WHO-a precizirano je da je u prošloj sedmici broj novozaraženih u svijetu bio viši za osam posto u odnosu na prethodnu sedmicu.

Više od polovine, 54 posto, novih slučajeva prijavljeno je u Evropi, gdje je registrirano i 47 posto smrtnih slučajeva.

Prema podacima WHO-a, od 8. novembra u svijetu je zaraženo 49,7 miliona ljudi, a 1,2 miliona je preminulo.

Crni rekord u SAD-u

Sjedinjene Američke Države su u utorak ponovo srušile crni rekord u broju novozaraženih korona virusom, sa 201.961 slučajem u 24 sata, pokazuju zbirni podaci Univerziteta "Johns Hopkin".

Najveća svjetska ekonomska sila, koja je nedavno prešla prag od 10 miliona zaraženih, daleko je najteže pogođena pandemijom, s gotovo 240.000 umrlih.

Već sedam dana broj zaraženih na dan redovno premašuje 100.000, što još nije viđeno, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Trenutno je stanje najteže na sjeveru SAD-a te na Srednjem zapadu.

Iako je broj umrlih na dan daleko manji nego proljetos, u utorak ih je prijavljeno više od 1.500 u 24 sata.

I broj pacijenata u bonicama nezaustavljivo raste.

Prvi slučaj virusa na otočju Vanuatuu

Otočje Vanuatu, jedan od rijetkih dijelova svijeta koji je sve do sada bilo pošteđeno pandemije, prijavilo je prvi slučaj zaraze korona virusom, saopćile su zdravstvene vlasti.

Ministarstvo zdravstva objavilo je da je 23-godišnji muškarac, koji se nedavno vratio iz SAD-a, u utorak na testu bio pozitivan na COVID-19 dok je bio u karantinu.

Za slučaj otkriven tokom karantina smatra se da nije lokalni, nego da je došao izvana, ističe Ministarstvo zdravstva u saopćenju, dodajući da je uvelo mjere radi suzbijanja širenja virusa.

Muškarac koji je došao iz zemlje visokog rizika na letu za to otočje u južnom Pacifiku preventivno je izoliran od drugih putnika, navodi isti izvor.

Odmah nakon dolaska poštovao je sve mjere društvenog distanciranja, a trenutno se utvrđuje s kim je sve bio u doticaju.

Vanuatu je u martu zatvorio granice ne bi li se zaštitio od pandemije i tek je nedavno odobrio strogo kontrolirane povratke u domovinu.

Crni rekord i u Rusiji

Rusija je prijavila rekordan broj preminulih od posljedica korona virusa, ali i rekordan broj osoba koje su se oporavile.

U toj zemlji su u posljednja 24 sata od posljedica zaraze preminule 432 osobe, a u istom vremenskom periodu oporavilo se 18.616 osoba.

Prijavljen je i 19.851 novi slučaj korona virusa, tako da je prvi put od 5. novembra broj novozaraženih manji od 20.000.

U Rusiji je korona virusom ukupno zaraženo 1.836.960 ljudi.

U Ukrajini je u posljednja 24 sata potvrđeno 10.611 novih slučajeva korona virusa, što je za četiri posto više nego prethodnog dana, saopćilo je Ministarstvo zdravstva.

Od posljednjeg presjeka preminuo je 191 pacijent, prenosi Tanjug.

U Francuskoj su u posljednja 24 sata preminule 472 osobe od korona virusa, saopćile su zdravstvene vlasti.

Ukupno je 31.477 ljudi hospitalizirano u toj zemlji, uključujući novih 3.168 za 24 sata.

U Njemačkoj je u posljednja 24 sata potvrđeno 18.487 novih slučajeva korona virusa, a preminula je 261 osoba, saopćio je Institut Robert Koch.

Ukupan broj zaraženih time je porastao na 705.687, a preminulih na 11.767, prenosi Reuters.

Mađarska: Poziv građanima na poštivanje mjera

Mađarski premijer Viktor Orban pozvao je građane da poštuju najnovije restriktivne mjere uvedene zbog korona virusa, nakon što je Parlament glasao da se produže ovlaštenja Vlade tokom vanrednog stanja za još 90 dana.

Orban, koji je u ponedjeljak najavio uviđenje niza restriktivnih mjera, rekao je da će one stupiti na snagu od ponoći, prenosi agencija MTI.

"Zajedno ćemo uspjeti, ako se udružimo i poštujemo restriktivne mjere, koje stupaju na snagu kao odgovor na pandemiju korona virusa", naveo je Orban u videoporuci objavljenoj na Facebooku.

Dodao je da će nošenje maski biti obavezno na svim javnim mestima, kao i na ulicama gradova, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Orban je za državnu televiziju rekao da Vlada planira izraditi nove mjere kako bi pomogla ekonomiji te kako vjeruje da će biti ukinute trenutne djelimične mjere lockdowna.

Istakao je da je vakcina "na vidiku" i da će ona biti jedino rješenje protiv virusa.

Pad broja zaraženih u Češkoj i Kini

U Češkoj je u posljednja 24 sata potvrđeno 9.016 novih slučajeva korona virusa, što je za oko 3.000 manje od prosjeka prošle sedmice, saopćilo je Ministarstvo zdravstva.

Od posljednjeg presjeka preminulo je 249 osoba, prenosi Reuters.

U Češkoj, koja je u drugom valu zabilježila najbržu stopu zaražavanja u Evropi, od početka epidemije prijavljeno je 429.880 slučajeva korona virusa, a preminule su ukupno 5.323 osobe.

Pad broja zaraženih zabilježen je i u Kini, gdje je u posljednja 24 sata registrirano 17 novih slučajeva zaraze, saopćila je Nacionalna zdravstvena komisija.

Prethodnog dana prijavljena su 22 nova slučaja.

Od ukupnog broja novozaraženih, 16 je uvezeno, a prvi lokalno prenesen slučaj od kraja februara zabilježen je u istočnoj provinciji Anhui, prenosi Reuters.

Od početka epidemije u Kini su zaražene 86.284 osobe, a 4.634 su preminule.