Na listi 100 najbogatijih Nijemaca

Vakcina protiv COVID-19 je na vidiku, uz najavu prvih privremenih rezultata u velikim ispitivanjima koja pokazuju da kandidat kompanija Pfizer i BioNtech ima efikasnost od 90 posto, tvrde proizvođači, čija analiza pokazuje mnogo bolje performanse nego što se većina stručnjaka nadala, prenosi The Guardian.

Razvio ju je profesor dr Ugur Sahin zajedno sa suprugom Ozlem Tureci, a oboje su djeca turskih doseljenika.

Sahin i više od 500 naučnika iz njegove kompanije BioNTech čekaju – "veoma napeti" – na prve rezultate kliničkog istraživanja sa 44.000 učesnika koji su u posljednjih nekoliko mjeseci dobili ili BNT162b2 ili placebo, piše u nedavnom tekstu njemačkog nedeljnika Spiegela.

Vakcinu je do sada dobilo oko 44.000 učesnika, a Sahin, kojeg je Spiegel opisao kao mirnog i tihog čovjeka, rekao je nedavno za taj list kako je svjestan da je "svaka nedjelja važna" i da je njegova vakcina sposobna spasiti stotine hiljada života.

Sahin predaje na Univerzitetu u Mainzu skoro 15 godina, odnedavno kao profesor Onkologije. Dugo se smatra jednim od najpoznatijih istraživača raka na svijetu, ali je habilitaciju stekao u imunologiji.

Insistira na tome da su rak i koronavirus usko povezani.

- Mi sebe doživljavamo kao inženjere imunologije. Želimo uputiti imunološki sistem kako da nas zaštiti od određenih bolesti - rekao je Sahin.

Sahin i njegova supruga Ozlem su djeca turskih migranata koji su došli u Njemačku krajem 60-ih godina. Ugur i Ozlem su se upoznali u bolnici, gdje su oboje radili. Koliko su bili predani medicinskim istraživanjima govori i podatak da su na dan vjenčanja pronašli vremena da sprovedu određene laborotorijske analize.

Kako prenosi The Guardian, njih dvoje se trenutno nalaze na listi 100 najbogatijih Nijemaca, a vrijednost njihove kompanije BioNTech porasla je na 21 milijardu dolara nakon probijanja vakcine.

Glavni izvršni direktor BioNTecha Ugur Sahin je rođen u turskom gradu Iskenderunu, a u zapadnu Njemačku se preselio sa četiri godine. Doktorica Tureci, koja je glavni medicinski radnik kompanije, rođena je u Njemačkoj i kćerka je turskog ljekara koji je u zemlju migrirao iz Istanbula.

Izvor: The Guardian / Faktor