Nagorno-Karabah

Broj poginulih jermenskih vojnika u sukobima u Nagorno-Karabahu porastao je na 1.221, saopštilo je regionalno Ministarstvo odbrane, javlja Reuters.

U saopštenju se navodi da su u sukobima sa vojskom Azerbejdžana poginula još 44 vojnika.

Sukobi su eskalirali 27. septembra i na najgorem su nivou još od devedesetih, kada je u Nagorno-Karabahu ubijeno 30.000 ljudi. Više od milion ljudi je raseljeno. Azerbejdžanci su napustili Armeniju, Nagorno-Karabah i pridružene teritorije, dok su Armenci napustili svoje domove u Azerbejdžanu.

Od tada počinju decenije manjih, ali smrtonosnih sukoba duž linije kontakta i zajedničke granice.

Kontakt linija dugačka oko 200 kilometara, razdvaja armenske i azerbejdžanske snage, a prema mjerenju Međunarodne krizne grupe, od 2015. godine na ovom prostoru zabilježena su 272 incidenta. Najmanje 236 osoba je ranjeno i ubijeno u tom periodu ne računajući 200 preminulih tokom sukoba 2016. godine.

Ova regija danas preživljava gotovo u potpunosti zahvaljujući budžetskoj podršci Armenije i donacijama armenske dijaspore širom svijeta.

Jermeni enklavu smatraju dijelom svoje istorijske domovine, dok je Azerbejdžan smatra nezakonito okupiranom zemljom koja mora biti vraćena pod njihovu kontrolu.