Saopštenje za javnost

Ambasada SAD-a u Prištini izdala je saopštenje povodom ratifikacije Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom koje prenosimo u cjelosti.

"Ambasada SAD-a poziva Skupštinu Kosova da ratifikuje Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.  Ostajemo u potpunosti uvjereni – poslije značajnog razmatranja od strane stručnjaka vlade Sjedinjenih Država – da je linija razgraničenja uspostavljena sporazumom tačno nacrtana.  

Došlo je vrijeme da se stavi tačka na rasprave i neslaganja koja samo štete Kosovu, nanose štetu kredibilitetu Kosova u inostranstvu i otežavaju sposobnost građana Kosova da slobodno putuju.

Ovaj sporazum je dobro, ispravno i korektno razgraničenje između dvije veoma prijateljske susjedne zemlje. Pozivamo Vladu da odmah ponovo podnese instrument ratifikacije Skupštini Kosova a poslanike da ga ratifikuju bez daljeg odlaganja.  

Vrijeme je da se stavi tačka na političku opstrukciju Republike Kosovo kako bi Skupština i Vlada mogle da počnu sa stvaranjem napretka na drugim vitalnim pitanjima u ime građana Kosova".