Saopštenje za javnost Nove demokratske stranke

Pred sam memorijalni praznik Bošnjaka, koji se prema državnom kalendaru na Kosovu proslavlja 28. septembra, nezadovoljni što će proslavu predvoditi Kabinet Rasima Demirija, ministra bez portfelja, oglasila se saopštenjem za javnost Emilija Redžepi, predsjednica Nove Demokratske stranke.

"NDS će se distancirati od ovogodišnje proslave Dana Bošnjaka, koju organizuje koalicija VAKAT sa svojim poltronima i neće uzeti učešće u bilo kakvim aktivnostima. Ponedjeljak, 28. septembar, je nacionalni praznika Bošnjaka za sve naše građane ma gdje oni živjeli, u Prizrenu, Peći, Istoku, Mitrovici, Leposaviću, Dragašu, Prištini i drugim krajevima naše države, te se mi kao stranka solidarišemo sa njima, kako se u bilo kom momentu ili po bilo kojoj osnovi ne bi osjećali diskriminisani”, naglašava u saopštenju.
"Uz poštovanje i zalaganje za jedinstvo u bošnjačkom narodu, NDS čestita svim Bošnjacima Kosova ali i onima u dijaspori Dan Bošnjaka i poziva na mir, toleranciju, međusobnu saradnju, kada su u pitanju nacionalni interesi, ostavljajući iza sebe ličnu i mahalsku politiku koja nas je dovela u situaciju da ni svoj nacionalni praznik ne možemo obilježiti zajedno, u radosti”, ističe u saopštenju predsjednica NDS-a Emilija Režepi, ujedno i zastupnica u Parlamentu Kosova.