Upravni kolegijum UDB - Njemačka e.V.

U utorak uveče opljačkana je a potom i zapaljena kuća Bošnjaka, Selvira Škrijelja u Banji, opština Istok. Nakon što je obijena, lopovi su prvo opljačkali vrijedna materijalna sredstva i novac koji se nalazio u kući, a kuća je potom zapaljena. Po izjavi vlasnika kuće Škrijelja ukraden mu je gotov novac u vrijednosti od 11,000 eura, kao i zlatan nakit u vrijednosti od 3,500 eura. Osim Bošnjaka i pripadnika drugih zajednica na Kosovovu, ovaj slučaj veoma je uznemirio sve pripadnika bošnjačke dijaspore porijeklom sa Kosova i šire.

Ovim povodom Upravni kolegijum UDB - Njemačka e.V. ispred svojih članova, simpatizera, sponzora i prijatelja udruženja, izražava najoštriju osudu ovog gnusnog nedjela i tražimo od policijskih i pravosudnih organa da istraže i do kraja rasvijetle ovaj slučaj, a vinovnike nedjela izvedu pred lice prvde i kazne po zakonu.
Upravni odbor zabrinjava šutnja nevladinih organizacija i intelektualaca na otvoreno kršenje prava Bošnjaka. Posebno je indikativno inertno držanje u ovom slučaju prestavnika Bošnjaka u KVZ i njihovo neoglašavanje kao i šutnja Bošnjačkog savjeta Kosova kao i nekih organizacija koje navodno brinu o pravima naše male zajednice na Kosovu.
Nadamo se da neće izostati reakcija i drugih bošnjačkih i nebošnjačkih NVO i intelektualaca koji drže do pravde, pravičnosti, poštovanja ljudskih prava i drugih demokratskih vrijednosti.
Osman Destanović
Predsjednik UDBK-Njemačka e.V.