Reagovanje povodom izjava BSK-a

Povodom saopštenja za javnost Bošnjačkog savjeta Kosova koje smo ranije objavili na našem portalu, reagovala je i poslanica Duda Balje, kojeg prenosimo u cijelosti.

"Na elektronskim portalima ovih dana bošnjačka javnost je bila bombardovana nizom neistinitih izjava, kleveta, insinuacija… U njima je redovno spominjana koalicija Vakat i moja malenkost.

Kako bih zadovoljila istinu u obavezi sam da Vam iznesem neke činjenice i argumente koje su u izjavama BSK-a vješto sakrivane i pogrešno interpretirane.

Istina je da sam direktno odgovorna za dodjelu 24.820 eura (suma koja je evidentno veća nego prošlih godina) koje je Vlada odobrila za obilježavanje, proslavu Dana Bošnjaka.

Sredstva su dodijeljena nevladinoj organizaciji koja je zahtjev praćen kompletnim projektom podnijela u sedmom mjesecu ove godine KUD-u "Šarski behar". Pored ovog projekta u Vladi je neposredno prije 28. septembra dostavljen i "zahtjev" BSK-a, koji je bio nekompletan (u ovu tvrdnju se lako možete uvjeriti u bilo kom vremenu u arhivi Vlade).

Nakon objavljivanja odluke Vlade podnosioci zahtjeva od strane BSK-a zajedno sa gospođom Emilijom Redžepi su kucali i otvarali mnoga vrata kancelarija u Vladi sa ciljem da blokiraju finansijska sredstva kako bi bili u nemogućnosti da proslavimo Naš Bošnjački dan/e.

Naravno da nisu uspjeli u tome (iako su u javnosti izlazili, opet sa neistinitim izjavama da su sredstva blokirana), niko nije dovoljno jak i vješt da blokira i oduzme sredstva koja sam ja izdvojila uz pomoć Vlade za moju zajednicu jer mi to zaslužujemo i niko nije dovoljno kompetentan da odlučuje o tome da li će se Dan Bošnjaka slaviti i ko će ga organizovati, a najmanje BSK.

Šarski behar je odmah nakon dobijanja sredstava okupio preko trideset nevladinih organizacija (pa je "krovnu" organizaciju BSK, koja broji nevjerovatnih 47 NVO-a oslabio za dobru brojku), po prvi put iz cijelog regiona Kosova gdje Bošnjaci žive i započeo organizaciju proslave Dana Bošnjaka. Menadžmentu "Šarskog behara" pridružio se i prof. Elmaz Karadži koji je imao i ima posao da finansijski vodi raspodjelu i potrošnju sredstava po ustaljenim kriterijumima koji su isti za sve.

Postavlja se pitanje zašto je BSK reagovao i dalje reaguje na ovakav način?

Da li zbog toga što je bilo evidentno da su napravili veliki vremenski i profesionalni propust u apliciranju za dobijanje finansijskih sredstava?

Da li zbog toga što im je bilo jasno da su dovoljno neiskusni i neorganizovani?

Da li su se uplašili brojnosti Bošnjaka na predstavi u Domu kulture?

Ili koncert u Sportskom centru, o kome nemam riječi?

Ili možda posjećenosti i organizovanosti Svečane akademije, na koju od strane organizatora BSK-a nisam pozvana kao moje kolege poslanici putem e-maila ni putem sms-a, a dan prije toga sam prepoznata u medijima kao neprijatelj, pa po logici stvari nisam ni prisustvovala istoj. Kasnije sam saznala da nisam puno propustila…

Postavlja se, takođe, pitanje: zašto BSK, odnosno, preostale nevladine organizacije unutar BSK-a se nisu odazvale pozivu Šarskog behara na zajedničku proslavu Dana Bošnjaka?

I to oni koji su toliko pričali o potrebi zajedništva u našoj zajednici!

Na kraju Vam, dragi moji Bošnjaci, odgovorno tvrdim da se moj posao poslije dodjele finansijskih sredstava završio i ja sam od toga dana i dalje svaki dan na proslavi Dana Bošnjaka, sinoć sa ženama Podgore, pa zatim u Peći na prelijepoj proslavi sa Bošnjacima iz Pećko-vitomiričkog kraja, sada sam u iščekivanju drame sa gostima iz Sarajeva.

Ovom prilikom se javno zahvaljujem svim nevladinim organizacijama i svim ljudima unutar njih na energiji, kreativnosti i volji da nam uljepšaju Dane Bošnjaka, hvala im na tome što su nas učinili ponosnim na to što jesmo, hvala im što su ugostile veliki broj gostiju iz regiona, hvala na pjesmama i igrama, na svemu.

I na samom kraju: svim Bošnjacima Kosova čestitam Kurban Bajram uz želju da naredni proslavimo bez ovakvih dokazivanja istine", stoji na kraju reagovanja koje potpisuje poslanica Duda Balje.