Evropska dijaspora Bošnjaka

Poštovani Bošnjaci u matici i dijaspori, iako se naše udruženje u principu ne bavi političkim temama, osjećamo potrebu kao obični građani našeg društva da iznesemo svoje mišljenje povodom posljednjih događanja nakon izbora na Kosovu.

Na prvom mjestu želimo da izrazimo našu podršku novopridošlim mladim snagama koje su se angažovale u politici. Nakon dugogodišnje svađe i haosa kojem su doprinijeli pojedini lideri aktuelnih stranaka naše nove generacije kao sto su Senad Dacić, Kastriote Gutić i još više njih dali su jedan nov prilaz i pozitivni doprinos u odnosima politike nas običnih građana.

Od našeg novog naraštaja, očekujemo da u skladu sa njihovim primjernim vaspitanjem i dosadašnjim pozitivnim djelovanjem na međuljudske odnose preuzmu na sebe odgovornost u kreiranju i predstavljanju bošnjačke politike na Kosovu. Ovom prilikom želimo da im izrazimo našu javnu podršku i pozivamo ih na istrajnost na putu koji su započeli. Nosioci dosadašnje pogubne i zavađačke politike treba da se povuku jer više nisu narodu od koristi. Pozivamo ih da ne ometaju mlade i mirno prihvate poraz koji su već odavno zaslužili.

Sigurni smo da će naši novi predstavnici odmah preduzeti odgovarajuće korake na ujedinjenju našeg naroda, na jednoj normalnoj komunikaciji i saradnji sa ostalim političkim partijama u zajedničkom nastupu ka zajedničkom cilju. A to je zaustavljanje kolapsa u kojem se već odavno nalazimo. Pozivamo i ostala udruženja, ustanove i pojedince da daju svoju podršku omladini koji su već na prvim nastupima dali svoj značajan doprinos dijalogu i međusobnom poštovanju u našoj zajednici. Ujedno im želimo uspjeha u radu i poručujemo da je narod na njihovoj strani, stoji u saopštenju Evropske dijaspora Bošnjaka koje potpisuje delegat Fehrat Dacić.