Saopštenje za javnost NDS

Povodom održanih opštinskih izbora i izbora za gradonačelnike 03.novembra 2013. godine, Nova Demokratska Stranka se obraća svojim biračima i široj kosovskoj javnosti putem saopštenja za javnost kojeg prenosimo u cjelosti:

Ovim saopštenjem obavještavamo širu javnost o politizaciji Centralne Izborne Komisije odnosno njenom direktnom kršenju Zakona o opštim i lokalnim izborima, kojim je NDS oštećena ne imenovanjem člana Opštinske izborne komisije u Prizrenu (Zakonom o Opštim Izborima i Ustavom Republike Kosova zagarantovano pravo).
Pošto je Bajram Ljatifi, jedini Bošnjak, predstavnik ispred koalicije Vakat u CIK-u, koji bi trebao da po Zakonu predstavlja i štiti interese bošnjačke zajednice bez obzira na njegovu stranačku opredjeljenost, NDS osnovano sumnja da je njegovo direktno prisustvo i političko djelovanje unutar CIK rezultiralo gubitkom zakonom zagarantovanog prava na člana opštinske izborne komisije u Prizrenu (potvrđeno od strane predsjedavajućeg OIK gospodina Nusreta Bytyqija, da je naređenje o isključenju člana OIK ispred NDS dobio direktno iz Prištine, odnosno od Bajrama Ljatifija koji je zadužen za bošnjačke političke subjekte) i njegovom naredbom je  imenovan samo predstavnik ispred koalicije Vakat, Merlin Isaki iz Grnčara.
Podsjećamo da je NDS pobjedom na lokalnim izborima 2009 god.  aktivno učestvovala u opštinskoj vlasti sa 2 odbornika, dok je koalicija Vakat imala samo 1 odbornika.
Usled direktne političke pristrasnosti i zloupotrebe položaja unutar CIK, Bajram Ljatifi je u saradnji sa svojim političkim predstavnikom, članom OIK Prizren, eliminisao komisionere ispred NDS-a, što je rezultiralo sljedećim rezultatom (NDS 19 komisionera, Koalicija Vakat 146 komisionera) samo par dana prije dana izbora, čime je direktno stvorio političku klimu koja je išla samo u korist njegovoj političkoj opciji.
NDS je pažljivim analiziranjem cjelokupnog izbornog procesa i rezultatima dobivenim od strane svojih komisionera i posmatrača na teritoriji Župe, Podgore i Prizrena, ubjedljivi pobjednik lokalnih izbora ispred bošnjačke zajednice sa više od 300 glasova ispred koalicije Vakat bez prebrojavanja uslovnih glasova i glasova iz dijaspore.
Preliminarni razultati na zvaničnoj web stranici CIK-a, koji su objavljeni već drugi dan nakon izbora i do dana današnjeg ostali nepromjenjeni daju slijedeći rezultat: Vakat 2322,  NDS 2287, koji putem lokalnih i nacionalnih radio i tv stanica, web portala daje blagu prednost koaliciji Vakat i koji stvara lažnu i iskrivljenu sliku izbornih rezultata.
Iako je NDS odmah u roku od 24 časova nakon izbora, reagovao žalbama izbornom panelu za žalbe i predstavke, OIK u Prizrenu, posmatračkoj misiji EU o drastičnim promjenama mjesta glasanja u biračkim spiskovima u bošnjačkoj zajednici i to u biračkim centrima gdje je najveće glasačko tijelo NDS-a (Manastirica, Planjane, Rečane, Gornje Ljubinje, Donje Ljubinje, Lokvica itd...)  te rezultiralo velikim brojem (oko 700 uslovnih i nevažečih glasova) za koje NDS strahuje gdje će otići i kojoj će se političkoj stranci ili zajednici pripisati.
Takođe, NDS je podnio žalbe na osnovanu sumnju namjernog ne prebrojavanja biračkih centara u Planjanu, Nebregoštu, Donjem Ljubinju, i nekoliko škola tj. biračkih centara u Prizrenu, gdje NDS ima ubjedljivu duplu pa čak i troduplu pobjedu nad koalicijom Vakat.
Nakon svih ovih osnovanim sumnji u političku pristrasnost i neobjektivnost predstavnika Bošnjaka u CIK-u. Bajram Ljatifi je dana 11.11.2013. godine, izašao sa saopštenjem o proglašenju nevažečih glasova u Nebregoštu (njegovom rodnom selu i selu njegovog predsjednika koalicije Džezaira Murati) i time direktno potvrdio sve naše osnovane sumnje do dana današnjeg.
Ovim saopštenjem preko izbornog panela za žalbe i predstavke, posmatračke misije EU, Američke Ambasade, Britanske Ambasade, OSCE, KDI, Demokratije na dijelu, centra za prebrojavanje uslovnih glasova kao i glasova iz dijaspore, medije  i ostalih nadležnih organa upozoravano na politizaciju CIK-a od strane Bajrama Ljatifi i stvaranja nerealnog i neobjektivnog stanja unutar bošnjačke zajednice ne objavljivanjem realnih i tačnih rezultata izbornog procesa u opštini Prizren prema kojima je NDS ubjedljivi pobjednik ispred zajednice Bošnjaka u opštini Prizren, stoji u saopštenju Nove Demokratske stranke koje potpisuje predsjednica Emilija Redžepi.