Saopštenje za javnost

CDU će po prvi put izaći na izbore, iako među svojim redovima ima i zastupnika u Parlamentu Kosova, i pokušaće da osnaži svoje političko djelovanje u ovim opštinama, stoji u saopštenju Centralne demokratske unije koje prenosimo u cijelosti:

Na sastanku Inicijativnog odbora CDU-a, održanog u ponedjeljak, 22. jula 2013. godine u Prizrenu, odlučeno je da ovaj politički subjekat pokaže spremnost i nastupi na predstojeće lokalne izbore koje će se održati 03. novembra 2013. godine. Iako nije došlo do jedinstvene liste među Bošnjacima i Gorancima, CDU će izaći spreman na izbore u opštinama Prizren i Dragaš i svojim zalaganjem pokušaće da pridobije povjerenje i glas naroda, kako u opštini Prizren tako i u opštini Dragaš.
CDU će po prvi put izaći na izbore, iako među svojim redovima ima i zastupnika u Parlamentu Kosova i pokušaće da osnaži svoje političko djelovanje u ovim opštinama.
Na sastanku je između ostalog bilo riječi o neuspjeloj jedinstvenoj listi, za koju su se aktivisti CDU-a naročito zalagali. Zašto nije došlo do toliko željenog jedinstvenog stava trebalo bi priupitati političke garniture koje koketiraju sa vlastima od ranije, bilo na lokalnom ili na centralnom nivou. Izaći iz uskih partijskih interesa, ličnih nesuglasica, netrpeljivosti, i pokazati narodu jednu širinu, kao jedinu alternativu za izlazak iz ove teške socio-ekonomske situacije, je glavni  motiv aktivista CDU-a, koji su se bezrezervno založili a i zalagaće se i ubuduće o stvaranju zajedničkog  korpusa Bošnjaka i Goranaca za dobijanje opština. Bez obzira kako mislila naša bošnjačka "eminencija" o Gorancima, svrstavajući ih u tamo neke ustavne i neustavne kategorije, a zauzvrat im na izborima uzimati njihove glasove, mišljenja smo da se ni po kojoj cijeni  ne smijemo razdvajati i stvarati negativnu klimu sa našom braćom Gorancima.
Možda je ovo bio i ključ nesuglasica među pojedinim našim političkim liderima koji su svojim izjavama kategorično "otpisali" Goru, tvrdeći da tu nema šta da se traži, jer im je izborna matematika jako uska, i ne mogu kalkulisati sa glasovima Goranaca, zaboravljajući na činjenicu da ako se ova tendencija nastavi, ovako i Župu i Podgor čeka ista sudbina.
Iako neki politički lideri djeluju na teritoriji  Župe i Prizrena, i nemaju nikakvih ingerencija u opštini Dragaš stigli su eto usput da se sjete prošlogodišnje resteličke katastrofe i zauzvrat "donesu" tim ljudima sredstva iz budžeta Republike Kosova za saniranje tunela na samom prilazu ovog najvećeg bošnjačko-goranskog sela. Da ne zaboravimo na činjenicu da se budžet jedne države gradi od para koje se skupljaju od taksi, poreza, carina itd, koje plaćaju građani te države, pa i mještani sela Restelice i Gore spadaju u tu kategoriju platiša taksi i poreza i na osnovu toga dužnost je Vlade Republike Kosova i njenog premijera Hashima Thaçia, da ta sredstva povratno ulože tamo gdje je najpotrebnije, a to je izgradnja puteva, škola, zdrastvenih ustanova, vodovoda, sportskih sala, pa i saniranje porušenih tunela, kako bi obezbijedili jedan zdrav ambijent za svoje sugrađane. Znači, nema značaja ko i šta donosi Gori i Restelici, to je apsolutna obaveza Vlade Kosova i mišljenja smo da su oni svjesni te pozicije. Zbog toga i postoje kompetentni organi lokalne vlasti koji sarađuju sa vladom i čija je dužnost da rješavaju ovakva pitanja, da bi građanima bio život što lakši i bolji. Što se tiče centralnih vlasti, odnosno zastupnika u Parlamentu Kosova, njihova dužnost je da u uskoj saradnji sa lokalnim vlastima izgrade što bolje zakone, koji će biti na uslugu običnom građaninu.
Mislim da smo pokušali objasniti neke stvari koje su ostale nedorečene i koje su dovele narod u nedoumicu i dilemu, zašto nema zajedničke liste, ko donosi i ko je zaslužan za projekte koji se spominju po medijima. Zbog važnosti ovih kapitalnih projekata ne bismo željeli umanjiti njihov značaj, u svakom slučaju oni su i te kako bitni za naš narod, ali je to obaveza nevladinog sektora u saradnji sa lokalnim vlastima. Kada bi nevladin sektor bio razvijen kao što nije, svijest građana bi bila na višem nivou, samim tim bi se stvorila pozitivna klima za razvoj građanskog društva, koje bi bilo jako uporište ovakvim negativnim tendencijama i samovolji pojedinih političkih lidera. Tada jedna škrabotina na web portalima ili dopis na TV kanalima imali bi težinu u zavisnosti od njene vrijednosti i istine, a istinu narod uvijek umije da prepozna.
Inicijatvni odbor CDU-a