Osman Destanović

Stara narodna mudrost: "istina najviše boli", još jednom se pokazala kao aksiom, ovaj put u vidu reakcije Husnije Beškovića, predsjednika Nove bošnjačke stranke i aktuelnog zamjenika ministra u Ministarstvo za zajednice i povratak, Vlade Republike Kosovo - na opasku o sebičnom i nenarodnom karakteru bošnjačkih političara u vlasti Republike Kosovo, stoji u saopštenju Osmana Destanovića koje prenosimo u cjelosti.

U kardinalno nepismenom tekstu: Destanović "otkrio" da na Kosovu postoji i bošnjačko selo Rvatska, objavljenom na web poratlu info-ks.net, nazivajući ga još i demantom, Bešković dokazuje javnosti da mu je, osim praktičnog "otkrivanja" sela Rvacka u opštini Leposavić na Kosovu, potrebno i dodatno topografsko crtanje - kako bi konačno stekao pravu sliku o toj sredini. Da nije tako znao bi da selo Rvacka nije ekskluzivno bošnjačko, kako ga je nazvao, već da u njemu žive i pripadnici srpske nacionalnosti koji su brojčano u većini i koji imaju izgradjen skladan i korektan odnos sa tamošnjim Bošnjacima. Uz napomenu da se ta relacija i dobri medjuljudski odnosi nisu remetili ni u vrijeme zadnjih ratova što tako treba i ostati i do čega tamošnji gradjani drže. 
Da bošnjačku enklavu na sjeveru Kosova, koju ne čini samo s.Rvacka, već i sela Kaljin i Biberište,  Bešković i njegovi pajtaši iz Koalicije Vakat zaista smatraju inostranstvom, svjedoči i podataka da su do sada u svom političkom bivstvovanju na toj teritoriji boravili samo u jednom navratu daleke 2009 godine i to pred izbore, u trajanju od 2 sata. I prilikom te jedne - jedine posjete tom kraju njihov boravak je bio ekskurzijalne naravi, bez ikakvog političkog ili bilo kakvog drugog efekta. Više se nisu vraćali. Time se nameće logičan zaključak o neistinitosti Beškovićeve tvrdnje i njegovom poznavanju skoro svakog mještanina s.Rvacka kako je hvalisavo naveo. Jedino ako mu gradjani tog dijela Kosova ne dolaze na poklonjenje pojedinačno, te ih on tako brzopotezno upamti svakog pojedinačno. Što je malo vjerovatno.

Redanje neistina i izmišljanje zasluga

Nije to jedina neistinita nebula koju je u urnebesno smiješnom i totalno dezinformativnom demantu iznio. Nabrajajući samoljubno njegove nepostojeće zasluge i zasluge propadajuće Koalicije Vakat, navodi da je bio prisutan prilikom početka izgradnje lokalne dzamije. Naravno, njegovo prisustvo u bilo kakvoj ulozi i bilo kakvom svojstvu ili vidu, samo je stvar njegove mašte. Daleko je Husnija Bešković od bilo koje dzamije, a pogotovu od dzamije u selu Rvacka koju je vidio samo na fotografijama postavljenih na našem web portalu radi objave humanitarne akcije. Zasluga za dosadašnji stepen gradnje toga objekta pripada tamošnjem dzematu, Bošnjačkoj zajednici u Kosovskoj Mitrovici i Islamskoj zajednici Kosova, od čega su on i Koalicija Vakat daleko svetlosnim godinama.
Da mu fantazije ne fali, ukazuje i Beškovićeva sledeće više nego smiješna izjava o njegovoj ulozi u izgradnji i asfaltiranju lokalnog puta, te instaliranja elektro mreže. Samo ne kaže kako mu je to pošlo za rukom da uradi kad znamo da sjever Kosova još uvijek nije integrisan u državnopravni okvir Republike Kosovo i da je implementacija nedavno postignutog Briselskog ugovora na samom početku. Legalne vlasti Republike Kosova sa tim dijelom teritorije nemaju nikakvu nadležnost čime se pozabavila šira Medjunarodna zajednica.Ovo bi trebalo biti još jedno otkriće za ovog neučinkovitog političara. Ovaj put bez crtanja.
Istina je da je lokalni put u elektromrežu izgradio  Koordinacioni centar Vlade Srbije i bivši ministar Goran Bogdanović rodom iz sela Rvacka. Jedan od razloga je postojanje manastira izmedju sela Rvacaka i sela Biberište, te da si tim putem i elektrifikacijom kao ni sa bilo čime drugim, niti Bešković, niti Koalicija Vakat nema nikakvih dodirnih tačaka.
Šta i kako o Koaliciji Vakat i naročito o Husniji Beškoviću misle mještani sjevernog Kosova govori i činjenica da na zadnjim izborima nisu dobili niti jedan glas. A sve su indicije da će tako ostati i ubuduće.

Sabotiranje humanitarne akcije za pomoć izgradnje dzamije u s. Rvacka

Husnija Bešković, i njegova Vakatovska družina, ne samo da nikad nije ništa uradio za taj kraj i tamošnje Bošnjake, nego njegovim krajnje malicioznim tekstom pokušava obesmislit akciju UDBK - Njemačka e.V. i napore koje ulažemo u uspostavljanju saradnje na humanitarnom planu sa tamošnjim Bošnjacima koje su oni odavno zaboravili. Cilj naše akcije nije samo kupovina lustera, već prije svega informisanje i animiranje brojne dijaspore Bošnjaka Kosova da pomognu izgradnju tog objekta.To bi trebao biti zadatak Beškovećeve koalicije, ali pošto nisu sposobni da pomognu i urade nešto dobro, onda su prionuli sabotiranju ove humane akcije.

Bestidno pozivanje na rahmetlije i pripisivanje sebi tudjih zasluga

Da bi svoje nebuloze zavio u što bolji omot prodajući sebe javnosti kao spasioca, Bešković se bez imalo stida i srama poziva na slučaj pogibije u ranjavanja bošnjačkih aktivista u terorističkom napadu tokom zadnjih izbora na Kosovu u decembru 2010 godine. Izostavio je istinu da je on (Bešković) i njegova Koalicija Vakat pokazala krajnje nepoštovanje prema žrtvama i njihovim porodicama. Nisu se udostojili čak ni da prisustvuju dzenazi rahmetli Šefka Salkovića, niti da posjete porodice nastradalih, što je osnovni ljudski vid poštovanja, a kamo li da pruže kakvu ozbiljniju pomoć porodici.
Šta jesu uradili pripadnici Koalicije Vakat: to je njihovo medjusobno utrkivanje za fotografisanjem sa preživjelim Edinom Islamovićem i reklamiranje sa ciljem ubiranja političkih pojena i popravljanje hronične nepopularnosti i animoziteta medju Bošnjacima ovog dijela Kosova. Pokazivanje fotki iz tog vremena  nije izostalo ni u ovom prilikom. 
Neistinita je tvrdnj Husnije Beškovića da je gospodin Edin Islamović primljen u radni odnos na njegov ZAHTJEV i njegove koalicije. 
Istine radi treba navesti sledeće: lokalna zajednica Bošnjaka koju predvodi gospodin Nedzad Ugljanin preuzela brigu oko pomoći Islamoviću u svakom vidu, pa i zapošljavanju. Na njihovu molbu i zalaganje kod opštinskih vlasti odazvao se gospodin Rasim Veselji aktuelni Direktor za urbanizam u Opštini Kosovska Mitrovica čija je riječ bila od značaja, pa je Gospodin Islamović primljen u radni odnos, što je samo njihova zasluga, i razumijevanje opštinskih vlasti,  koju Bešković bez ikakvog stida pripisuje sebi želeći se nezasluženo kititi tudjim zaslugama. 
U gornjem tekstu navedene su izmišljotine Husnije Beškovića koje je veoma lako provjeriti kroz razgovor sa bilo kojim aktivistom bošnjačke zajednice iz Kosovske Mitrovice ili sjevernog dijela Kosova.