U iščekivanju…

Apelujemo na naše političke predstavnike u Skupštini Republike Kosova, Vladi Republike Kosova, u Skupštini Opštine Prizren, kao i na sve relevantne faktore, da ova godina, bude godina koja će nas obradovati i da napokon i Mi, kao i druge zajednice, dobijemo svoj kutak u našem gradu, stoji u saopštenju Organizacionog odbora KUD-a "Šarski Behar".

Ova slika je uslikana uoči subote na nedjelju, od strane jednog našeg člana, u terminu kada odvijamo naše redovne aktivnosti. Čekajući da vlasnik privatnoga objekta koji je nama dopušten od strane naših prijatelja iz multietničkog društva MESK, gdje zbog nedostatka prostorija, Bošnjačkog kulturnog centra, koga već 13 godina od završetka rata čekamo, to znamo, al’ ne znamo hoćemo li ga ikad dočekati, naše prostorije koje nam pripadaju po svim ovozemaljskim i Bozjim zakonima, koje nas sleduju.
Na pitanje našeg najmlađeg člana, koji ima samo sedam godina, kada ćemo imati ono naše, o čemu najviše pričamo ali nikad da to i vidimo, ostali smo zatečeni i bez odgovora, onako skrhani slegli ramenima, ali ipak puni nade, energije i entuzijazma, gdje se ne predajemo i uprkos svim iskušenjima, naša ljubav prema zavičaju, onoga što nam je u emanet ostavljeno, prema onom što nas krasi i etiketira, gdje jasno i glasno kažemo da se ne stidimo onoga što jesmo i tradicije koje pripadamo.
KUD "Šarski Behar" je društvo Bošnjaka, koje je osnovano 13. marta 1992. godine, i bavi se očuvanjem i njegovanjem naše kulture, tradicije, običaja i kulturne baštine Bošnjaka Kosova, a sve sa jednim ciljem - našeg ostanka i opstanka.
Smatramo da je KUD “Šarski Behar” institucija koja je od vitalnoga i nacionalnog značaja, gdje pored brojnih aktivnosti, organizacijom koncerata, koje ih bilo na desetine, našim gostovanjima u zemlji i inostranstvu, te na taj način prezentujemo našu zajednicu, nažalost, Mi i dalje nemamo svoj Kulturni centar, gdje ćemo na jedan dosledan način odvijati naše aktivnosti, a ne po privatnim objektima i podrumima.
I pored brojnih apela na našim nastupima, u sredstvima javnih informisanja, pored brojnih zahtjeva centrlanoj i lokalnoj vlasti, mi smo I dalje u isčekivanju a sve u našoj nadi da će naići neki “GODO” koji će udovoljiti našem zahtjevu, jer Mi tražimo ono što nam pripada.
Kada glasno i jasno kažemo ono što nas muči onda je i bol manja. Mi se na svaki način odupiremo izazovima naše svakodnevice, al isto tako osjećamo da nam ponestaje snage. Mi imamo, hoćemo i umemo da prikažemo ono što je naše i čime se ponosimo.
Jedno nepisano pravilo glasi, mogu nam osporavati naša prava na nivou države, na nivou opštine, ali nam nikad ne mogu oduzeti na nivou našeg jezika, našeg srca i duše, jer im to nedamo.
Ovim putem apelujemo na naše političke predstavnike u Skupštini Republike Kosova, Vladi Republike Kosova, u Skupštini opštine Prizren  kao i na sve relevantne faktore, da ova godina, bude godina koja će nas obradovati i da napokon i Mi, kao i druge zajednice, dobijemo svoj kutak u našem gradu.
Molimo Vas, da svojim autoritetom, utičete na institucije države i na taj način udovoljiti našem zahtjevu. Uradite to iz ljubavi, prije svega, prema Vašoj djeci a zatim i prema omladini naše zajednice.
KUD "ŠARSKI BEHAR" – Organizacioni odbor