Posljednje krađe su izmišljotina

Selo Drajčići nalazi se u srcu Sredačke župe. Teški životni uslovi natjerali su kako Srbe, tako i Bošnjake da pohrle za boljim životom.

Iako je posljednjih dana bilo riječi o krađi i obijanju srpskih kuća, mještani i policija su to demantovali.
Živopisan predeo ostavlja bez daha sve one koji se zateknu u Drajčićima, selu u blizini Prizrena. Stare kamene kuće svjedoče o pečalbarima iz ovog kraja. Većina je prazna, ali i u onim oronulim život još uvijek nije zamro. Srbi i Bošnjaci neguju dobrosusjedske odnose i dijele istu muku, najbliži članovi porodice su daleko od rodnog kraja, prenosi RTK2.
"Nikada nismo imale nikakav problem, niko u selu. Ni za vreme rata, nisam izbeglica, ovde sam", kaže Svetislavka Marković.
"Kako je ovo selo bilo veselo prije 50 godina, raj, a sada je kao džungla. Nemamo šoklu, nemamo ambulantu, ništa za život, živi se onako od danas do sutra. Mladi će otići, ostaće stari, kuka ona meni, kukam ja njoj", rekao je Kadir Iljijazi.
Od nekadašnjih 300 Srba, prema riječima mještana, danas je u ovom selu oko osam srpskih porodica. Gdje god da sada žive zavičaj ne zaboravljaju, povremeno dolaze i sređuju svoja imanja.
"Kuću imam, kuća je propala. Ovo što trenutno radim, radim kod tašte, zapušila se kanalizacija, moramo da otvaramo, problem je malo veći pa da ga rešimo jednom za svagda", kaže Arsa Blagojević.
Mladi su se dali u potragu za nekim boljim životom, ali godišnji odmor rado provode u Drajčićima.
"Imam drugove u Švajcarskoj dobri su, drugove imam i ovde. Svake godine dođem za raspust", rekao je Selmin Ilijazi.
Mještani Drajčića tvrde da se poslednjih dana u ovom selu nije dogodila ni jedna krađa, da su vrata napuštenih kuća otvarala djeca dok su se igrala.
"Krađe nisu bile, to su izmišljotine. Kada sam jutros ustao, vidim da su obornja vrata napeta, a kada sam otvorio vrata, video sam da su donja vrata razbijena", kaže Tomislav Tomić.
"Krađe nije bilo, mogu da kažem da su se deca zaigrala noću pa su lupala vratima i to je to. Nema nikakve krađe", rekao je Arsa Blagojević.
Sredačka župa važi za miran kraj. Policija Kosova tvrdi da redovno obilazi sva sela i da je posljednji slučaj krađe zabilježen 2016. godine, a ne prethodnih dana, kako su prenijeli pojedini mediji.
"Patrola je bila na uviđaj  22.7. u Drajčićima, nema nikakve krađe, nego su to neka maloletna deca koja su se igrala. Posedujemo i slike koje je patrola slikala prilikom uviđaja tako da su to dezinformacije. Nije bilo obijanja, možda je i neka narušena kuća od starosti propala", kaže zamjenik komandira policijske podstanice Sredska Senad Vujići.
Mještani Drajčića pamte i srećnija vremena, ali se ponose onim što polako svuda iščezava. Na svu sreću, ovdje još uvijek važi krilatica - Komšija je najbliži rod.