Munib i Kimeta Altumbabić iz Tuzle već 48 godina žive u skladnom braku. Bajrami koje dočekuju za njih su od posebnog značaja. Izuzetno su posvećeni članovima uže i šire porodice, a tradicionalno obilježavanje ovog velikog muslimanskog blagdana koji sa sobom nosi velike poruke nastoje prenijeti i na svoje unuke.

Munib i Kimeta već dvije decenije u svom domu dočekuju članove uže i šire porodice na bajramskom ručku. 
Zastupljene su skoro pa sve generacije, od onih najstarijih u trećoj životnoj dobi, do mališana koji su još uvijek u vrtiću.
Bajramski ručak uz 20 osoba
Ekipa portala Klix.ba danas je posjetila porodicu Altumbabić gdje nas je dočekalo 20 osoba koji su na sebi svojstven način, uz bajramski ručak, obilježili ovaj veliki blagdan. 
"Dok je moja majka bila živa, okupljanje porodice i bajramski ručak smo organizovali u njenoj kući. Tradicija nalaže da se ovaj blagdan obilježava kod najstarijeg člana porodice, a nakon majčine smrti, meni kao najstarijoj sestri, pripala je ta čast da se okupljamo u mom domu", kaže Kimeta na početku razgovora za Klix.ba.
Munib i Kimeta ponosni su roditelji dva sina u koje su kroz godine zajedničkog života uspjeli usaditi pozitivne vrijednosti tradicionalnog obilježavanja Bajrama.
"Naši sinovi su se oženili, kao i sinovi mojih sestara, a kćerke su se udale. Rodila su se i unučad, tako da nas danas ima više od 20 članova, a posebno mi je drago što pozovemo i neke prijatelje da nam se pridruže u ovom velikom danu te nas zna biti i više. Neki dođu, dok neki nisu u prilici iz opravdanih razloga, ali je najvažnije da mislimo i na njih. Ove godine nam prisustvuje i rodica Munevera koja je iz Sjedinjenih Američkih Država stigla u Tuzlu. Ona upravo pokušava svoj raspored dolaska prilagoditi našem blagdanu", nastavlja Kimeta.
Naši domaćini smatraju da je njegovanje tradicije izuzetno bitno, posebno u današnjim vremenima.
Domaćinskog okupljanja skoro pa da i nema
"Govoreći konkretno u svoje ime, danas nemamo mnogo prilika za povezivanje, osim rođendana koji su se počeli slaviti u ugostiteljskim objektima. Domaćinskog okupljanja u kući ili stanu danas skoro pa da i nema, a jedina prilika za to su nam upravo dva bajrama godišnje. Imam osjećaj da kako vrijeme odmiče, naša tradicija se gasi i toga se najviše bojim", nastavlja naša sagovornica.
Smatra i da je Bajram praznik koji bi trebali obilježavati svi pripadnici islamske vjeroispovjesti, jer je ovo prilika za okupljanje svih članova uže i šire porodice koji nemaju priliku baš često sjediti za istim stolom.
"Bajram treba obilježavati i sa zajedničkim ručkom. Svi mi danas imamo da jedemo i pijemo, ali taj bajramski ručak ima svoje čari. Kad sjedimo s mlađim članovima porodice, pokušavamo ih uputiti na pravi put tradicije. Malu unučad učimo da čestitanje bajrama ne može ići bez ljubljenja ruke, što je kod nas skoro pa iskorijenjeno. Naša generacija starije je uvijek ljubila u ruku, jer se na takav način iskazuje poštovanja prema toj starijoj osobi. Unučadima to ispadne i smiješno, ali mi smo tu da im ukažemo na eventualne greške koje prave", navodi Kimeta.
Munibova baklava nadaleko poznata
Predbajramske pripreme u ovoj porodici traju i po nekoliko dana – od spremanja stana, pa do pripreme tradicionalnih bosanskih jela, gdje je neizostavna i baklava. 
Ova porodica je posebno specifična zbog činjenice da baklavu, po tradicionalnoj recepturi, priprema suprug Munib. 
Supruga Kimeta s ponosom ističe da njen muž već skoro dvije decenije priprema nadaleko poznatu baklavu koja će zadovoljiti i najistančanija nepca.
"On svoj recept daje i ostalima, ali mislim da je niko ne zna pripremiti kao on", ponosno se nadovezuje Kimeta. 
Muniba smo upitali za njegov tajanstveni recept, međutim, on nam kaže da je tajna njegove slastice upravo u ljubavi s kojom je priprema.
"Za baklavu je potreban kilogram jufke, kilogram oraha i dva maslaca. Uopšte je nije teško pripremati, ali je potrebno da to radite s ljubavlju i zadovoljstvom. Na brzinu se ne može raditi, posebno ako znaš da je pripremaš za naš veliki Bajram", kaže Munib, istaknuvši da mu je i prva baklava koju je u životu napravio zadovoljila kriterije članova porodice.
Ističe i da bajramska baklava nikada ne može biti ista kao ona koju pripremamo za neki drugi praznik.
"To možete primijetiti i po lepinama koje su posebne u vrijeme ramazana i tada ih svi kupuju. Recept i način pripreme baklave sam poklonio i svojim snahama koje su odlične domaćice i i ovu slasticu pripremaju savršeno", ističe Munib.
Samo obilježavanje Bajrama u ovoj porodici počinje odlaskom muških članova porodice u džamiju na klanjanje bajram-namaza. 
Ove godine nakon toga je obavljeno klanje i dijeljenje kurbana, a potom je se tradicionalno stiglo na bajramski ručak koji je i ovaj put pokazao da ovaj veliki muslimanski blagdan iz svih osoba izmami one najpozitivnije, istinske vrijednosti, koje je potrebno prenositi i na najmlađe naraštaje.