Reportaža švicarskog portala

Blick: "Kosovari koji žive u inostranstvu, lokalno stanovništvo naziva" Schatzi" i to s velikim razlogom, jer je kosovska dijaspora u Švicarskoj od vitalnog značaja za Kosovo".

"Kanton Kosovo" je naslov velikim slovima, boldiran, dok "Bez švicarskih Kosovara, u novoj državi gotovo sve staje", je podnaslov u listu "Blick". Ovo je prvi u nizu članaka o Kosovu i sa Kosova koji će ove novine i portal "blick.ch" objaviti u toku nedelje, uz snimke i fotografije. Ideja je dati pregled o tome kako utiče ili određuje odnos sa Švicarskom svakodnevni život na Kosovu, piše albinfo.ch.

Ulicama Kosova, Švicarska je svuda prisutna. Lokali oglašavaju sa švicarskim krstom, u rasponu od studija za masažu pa sve do prodavnice oružja. Putevi za vrijeme ljetnih odmora su prepuni skupih automobila sa švicarskom oznakama. Kosovari koji žive u inostranstvu, lokalno stanovništvo naziva "Schatzi" (blago) i to s razlogom, jer je kosovska dijaspore u Švicarskoj od vitalnog značaja za Kosovo. Oko 200 hiljada Kosovara živi u Švicarskoj, što je 10 posto ukupnog stanovništva Kosova. Svake godine, prema zvaničnim podacima dijaspora šalje Kosovu oko 175 miliona franaka, prenosi albinfo.ch.

Dok od strane švicarskih firmi na Kosovu se sliva 65 miliona franaka godišnje.

"Švicarski investitori čine naš najvažniji izvor direktnih investicija", kažu u Ambasadi Kosova u Bernu.

200 kompanija, čiji su vlasnici Švicarci, je raspoređeno na Kosovu od 2003. godine. U proteklih godinu dana Švicarska je uvezla robu sa Kosova u vrijednosti od 17 miliona franaka, što je 50 puta više nego prije deset godina. U trendu su posebno poljoprivredni proizvodi, koji sada čine četvrtinu kosovskog izvoza u Švicarskoj. Posebno proizvodi kao što su maline i kupine, investitori zarađuju zahvaljujući niskim platama na Kosovu, piše dalje "Blick". Joachim Lichtenhahn iz Winterthura i Besnik Etemi iz Zuricha se bave upravo u ovom području, oni u mjestu Sojevo kod Uroševca, proizvode sušeno voće za švicarsko tržište.

"Moj djed, Saliu (93 godina) je vlasnik ovog zemljišta", objašnjava Etemi u jednom insertu na snimku koji odražava njegov posao i posao njegovog partnera Joachima Lichtenhahna, prenosi "albinfo.ch".

S druge strane, Armend Malazogu je svojim gustim sokom "Smoothies" uspio dospeti na raftove COOP-a.

Još jedan jak adut Kosovara je da mnogi od njih govore njemački.

"Stoga ovdje kod nas Call centri niču kao pečurke poslije kiše. Najpoznatiji je onaj pod nazivom 'Baruti', a osnovan je od strane mladih Kosovara druge generacije iz Švicarske. Sada u ovom centru radi preko 200 radnika, a trend je u porastu, navodi dalje "albinfo.ch".

Računica je jednostavna: 'Barut' svoje zaposlene plaća 500 eura mjesečno, što je velika plata za tamošnje prilike, a veoma niska, pristupačnim za naručioce iz Švicarske.

Dalje u tekstu se navodi novac koji "Schatzi" donose na Kosovo tokom praznika.

"Kosovo svakog ljeta zasipa talas ljudi iz Švicarske. Kosovske vlasti kažu da svake godine oko 100 hiljada osoba iz Švicarske posjeti Kosovo. Dalje, prema navodima aviokompanija, ova cifta bi trebala biti veća. Edelweis tokom godine obavi 670 letova za Prištinu i obrnuto. EasyJet čak 1001 let, i oni zajedno prostom računicom dolaze do cifre od 150 hiljada putnika.
 
Ispod možete pogledati snimke portala "blick.ch" sa Kosova: