Austrijski list “Wienerzeitung”

Austrijski list, Wienerzeitung, najstarije novine na svijetu, koji se neprekidno štampa, objavio je članak pod naslovom "Kosovo, zemlja ispunjena nestrpljivošću." Novinarka Martyna Czarnovska, kao pozadinu navodi disproporciju sa zahtjevima života i ponudama države.

"Ruzhdi je ove godine kupio drva više od 15 metara kubnih, da mu se ne ponovi greška od prošle godine. Ovo i zbog poskupljenja drva na 60 eura po metru kubnom, jer mora da grije četvoročlanu porodicu", počinje članak “Wienerzeitung”, prensoi portal “BotaSot”. "On je jedini zaposleni u porodici i radi kao taksista."

Reporterka zatim posjećuje petočlanu porodicu Sagonjeva, koja živi u maloj kući i griju se na drva. Potosnuti ekonomskom katastrofom emigrirali su u Evropu, ali bez uspjeha, jer su vraćeni.

"Iz Mitrovice smo vozilom otišli za Suboticu, gdje smo kasnije pješice otišli preko mađarske granice. Iz Segedina smo taksijem oputovali do Budimpešte za 200 eura i nastavili vozom za Salzburg i Traiskirchen", pričao je svoju odiseju glava porodice, Fadil Sagonjeva. "Kako mogu živjeti ovdje na socijalnu pomoć od 60 eura mjesečno? – pita on".

Zef Shala iz Udruženja "Majka Tereza", govori za bečki list da je mnogo Albanaca napustilo Kosovo uprkos zaposlenju, “jer su pokušali osigurati bolju budućnost svojoj djeci”.

Zatim u tekstu stoji da je u posljednje dvije godine oko 200.000 građana emigriralo sa Kosova, ali oko 10 posto njih su protjerani od strane vlasti zemalja u kojima su bili. "600 miliona eura godišnje su doznake dijaspore na Kosovu", stoji u članku.

Članak zaključuje sa osam uslova Europske komisije za Kosovo za dobije liberalizacije viznog režima. "Liberalizaciju su dobile Gruzija i Ukrajina, ali ne Kosovo."