Kačanik najveći evropski izvoznik boraca za ID

Od svih europskih država Kosovo je džihadistima dalo najviše boraca, uzimajući u obzir ukupan broj stanovnika. Gradić Kačanik na granici s Makedonijom 'prednjači' u novačenju za tzv. Islamsku državu, navodi HRT u reportaži iz Kačanika.

Od 34 hiljade stanovnika, 22 se bore u Siriji i Iraku, među njima je i Lavdrim Muhaxheri, kojega zovu balkanski Jihadi John. Tamošnji dužnosnici to sve opovrgavaju i okrivljuju medije za narušavanje ugleda.
Predsjednik Islamske zajednice Kačanik ef. Florim Neziraj, koji je ondje već tri godine i dobro poznaje situaciju, kaže da, neovisno o okolnostima i činjenici da je određeni broj osoba otišao ratovati u druge zemlje, u Kačaniku nisu zabilježili ni jedan sukob koji je povezan s vjerom.
Kačanik je upravo zbog vjere došao na zao glas, s obzirom na 22 stanovnika koji se bore u Siriji i Iraku na strani tzv. Islamske države.
Vrlo je vjerojatno da je ta priča nanijela veliku štetu ugledu ovoga grada,  kaže Besim Iljazi, načelnik općine Kačanik. No uvjerava: Sada možete njime šetati ne sat, nego mjesec dana i nećete na ulici primijetiti ništa što ima veze s takvim ponašanjem.
No je li baš tako? U središnjoj ulici osobe koje se povezuju s vehabizmom bježe od kamere. Kao i većina građana od komentara, što se može pripisati strahu ili nečem drugom. 
No zato o ovom problemu mora govoriti država i surađivati poglavito s ovom lokalnom zajednicom. U vrijeme boravka HRT-ova novinara Zoltana Kaboka u Kačaniku održan je skup o borbi protiv nasilnog ekstremizma. 
Afrim Habibi, zapovjednik policijske postaje Kačanik, kaže da u proteklih godinu i pol nisu zabilježili ni jedan odlazak u Siriju. Također, ističe, mnogo je manje aktivnosti za koje se može sumnjati da imaju veze s novačenjem.
Kačanik je na kosovskom rubu, posao uglavnom imaju rijetki i snalažljivi, dok ostali dane provode na ulici. 
Nezaposlenost, siromaštvo i beznađe najčešći su razlozi zbog kojih mladi s ovih prostora odlaze u Irak i Siriju, gdje im se obećava med i mlijeko te godišnja zarada do 30 hiljada eura. No vrlo brzo shvate da su prevareni pa se dio njih odlučuje za povratak. Ovdašnji psiholozi koji se bave tom problematikom tvrde kako ne znaju koja je skupina opasnija - ona koja u euforiji odlazi ili koja se prevarena vraća.

Reportažu HRT-a možete pogledati OVDJE!