Oko 40 kosovskih djevojaka se nalazi u Siriju

U Žegri kod Gnjilana je poznaju pod imenom Merita, ali u Siriji se zove Ummu Hamzaa. Merita Aliju je prije pet mjeseci napustila Kosovo i krenula put Sirije. Ujutro 1. jula, 27-godišnjakinja je izašla iz svoje kuće sa samo jednom ručnom torbicom, ne rekavši nikome gdje je pošla.

Članovi Meritine porodice, koji nisu željeli govoriti za medije, iza kamera su izjavili da bi halalili da je zatvorena, ali to što je otišla ne mogu,piše list “Express”.

Merita, rastavljena od supruga na Kosovu i ponovo udata u Siriji, opisana je kao tiha djevojka. U danima prije odlaska ona je stalno komunicirao sa prijateljicom iz Prištine koja se navodno nalazi u Siriji sa svojim djetetom, jer joj je suprug tamo ubijen. Sumnja se da je ta žena bila i inicijator odlaska Merite za Siriju. Na svojoj Facebook stranici je promijenila identitet i sada je poznata kao Ummu Hamzaa.

Porodica je sada izgubila svaku nadu da će ponovo vidjeti svoju kćer.

Merita nije jedina djevojka koja je otišla na ovaj put. Ovaj fenomen je uhvatio zabrinjavajuće razmjere u našoj zemlji.

Prema podacima Policije Kosova ukupno je 40 državljanki Kosova koje su u raznim periodima otišle ili se nalaze u području sukoba u Siriji i Iraku. Do sada sigurnosne institucije nemaju informacija da je ijedna državljanka Kosova izgubila život u zoni sukoba u Siriji i Iraku.

Ali, kako propaganda ovih grupa, dopire do djevojaka na Kosovu. Sociolog Sibel Halimi kaže da su baš društvene mreže, mostova njihova regrutovanja.

Policija kaže da velika većina žena koje otputuje u područje sukoba, putuju zajedno sa svojim suprugom, ali i sa djecom ukoliko ih imaju. Ali i one koje su otišle same, nakon dolaska u zonu konflikta ili ranije, su sklopile brak, uglavnom s ljudima sa Kosova ili iz regije koji su bili u zoni sukoba.

Put kojim one dolaze do zone konflikta nije više aerodrom u Prištini, već granica sa Makedonijom, gdje sa aerodroma u Skoplju odlaze za Istambul, kako bi zatim stigle do svog odredišta. Nisu samo ekonomski uslovi jedini razlog odlaska ovih djevojaka u zonama sukoba.

Za razliku od zemalja u regionu Kosovo je na prvom mjestu po broju članova koji učestvuje u borbama u tom dijelu svijeta. Ovaj fenomen postaje još više uznemirujući zbog činjenice da je Kosovo mnogo bolje okruženje za regrutaciju mladih ljudi, zbog nezaposlenosti, izolacije i neperspektive mladih.

Samo prošle sedmice Policija Kosova je spriječila odlazak u Siriju još jedne djevojke iz naše zemlje. 20-godišnja Nora Zuzaku je pošla sa svojim momkom, ali su ih sprečili sigurnosni organi u Turskoj, koji su ih vratili na Kosovo.

Ovo kosovske sigurnosne vlasti nisu mogle učinile za drugih 40 djevojaka za koje se ne zna da li će se ikada odatle vratiti žive.