Vaterpolo sport koji mnogo pruža

Na nedavnoj posjeti Ulcinjskoj Rivijeri te jednim od najljepših primorskih gradova na Jadranu, Ulcinju naša novinarska ekipa je na poznatoj Maloj plaži imala prilike upoznati jednog od najtalentiranijih mladih vaterpolista na Balkanu a riječ je o Albancu porijeklom iz Preševa, koji već dugo godina sa porodicom živi u Belgiji.

Sportska priča ovog mladog belgijskog reprezentativca je vrlo interesantna a tiče se sporta koji baš i nije popularan na Kosovu no ima i onih koji bi željeli da se bave sportom koji je prije svega sport snage, iskustva te borbe u vodi za svakom loptom.
- Zovem se Bahri Abazi, imam 17 godina, a porijeklom sam iz okoline Preševa, iz jednog sela  odakle su se moji roditelji odselili u Belgiju, a svakog ljeta dolazimo u Ulcinj na godišnji odmor. Inače fudbal je moja prva ljubav no zbog malo veće težine nisam mogao postići ono što sam želio u sportu. Razmišljajući kako dalje, a usput sam upisao studije medicine, moj mi je otac dao ideju posmatrajući u Belgiji, u mom gradu gdje živim, jednu vaterpolo utakmicu pa mi je rekao:
'Kad već voliš igrati sa loptom eto pravog sporta za tebe i tvoju konstrukciju.' Otišao sam na prvi trening i zavolio sam taj sport. Svojim upornim radom stigao sam i do dresa ili kapice, kako mi to vaterpolisti kažemo, seniorske reprezentacije Belgije na koji sam veoma ponosan. Iako u Belgiji vaterpolo i nije popularan sport kao, recimo, fudbal ja sam prezadovoljan uslovima jer sam skoro godinu dana reprezentativac Belgije u vaterpolu. Inače aktivno nastupam za vaterpolo ekipu 'Bryge'. Za vaterpolo reprezentaciju Belgije nastupio sam šest puta dok smo prije mjesec dana imali pripremne utakmice ovdje, u Crnoj Gori, gdje smo bili gosti vaterpolo kluba 'Budva' te sa njima odigrali nekoliko prijateljskih utakmica i sve izgubili jer je crnogorski vaterpolo među najjačima u Evropi i svijetu. Trenutno je to sport kojim se bavim i koji volim i uz koji zarađujem no prije svega želim završiti studije medicine i uporedo se baviti sportom. Nadam se da ću uspjeti i u jednoj i u drugoj oblasti.
Na naše pitanje da li vaterpolo ima perspektivu na Kosovu s obzirom da nije među popularnijim sportovima i da li bi eventualno nastupao za vaterpolo reprezentaciju Kosova ako bi se ona formirala, mladi Abazi kaže:
- Svakako da pratim sportsku scenu Kosova, posebno fudbal i košarku, i ne vidim da za ovaj sport ima neke perspektive jer treba imati uslove za rad poput modernih olimpijskih bazena, modernih svlačionica i bazena, i otvorenog i zatvorenog tipa te još mnogo toga. Znači da treba puno toga da bi se oformili vaterpolo klubovi u većim gradovima no svi mi koji živimo vani i bavimo se ovim sportom sigurno bismo pomogli, kako finansijski tako i materijalno ili znanjem. Obišao sam mnoge evropske države, sreo mnoge poznate sportiste i družio se sa njima dok mi je država u kojoj živim pružila sve u životu, i meni i mojoj porodici. Imam odlične uslove za rad, za učenje, a i finansijski mogu zaraditi  da sam i profesionalno i emotivno vezan za Belgiju, tako da ću i ubuduće biti član njihove reprezentacije u vaterpolu, no rekoh uvijek ću pomagati budućnost vaterpolo klubova na Kosovu ako se nekada osnuju. Mladima bih poželio da se bave bilo kojim sportom, jer sport očvršćuje duh i tijelo i da se sklone od zagušljivih kafića i diskoteka.