Ne

Naoružana grupa, koja se predstavlja kao Albanska nacionalna armija, postavila video u kom od Vlade Kosova traži da ne "trguju" teritorijama.

Na snimku je petorica maskiranih muškaraca, odevenih u crno, sa albanskim obilježjima. Trojica stoje s puškama, četvrti drži zastavu, dok peti izgovara tekst na albanskom. Video je na svom Twitter nalog postavio holandski novinar Vinsent Triest, koji radi u Albaniji i koji je preveo sve na engleski.

"Tražimo od političara da prekinu da prodaju ili trguju teritorijom zarad svojih ličnih interesa. Treba da pritisnemo politički i ekonomski Grčku da povuče ratni zakon (sa Albanijom). Treba direktno da protjeramo poglavara albanske pravoslavne crkve (Grka). Moramo direktno da zaustavimo razgovore o trgovini teritorijom Sjeverne Mitrovice i Preševske doline", poručio je naoružani maskirani ekstremist na snimku.

U nekoliko postova koje je potom postavio, novinar Trieste je objasnio da je riječ o manjinskoj ekstremističkoj grupi koju većina stanovništva i političara ne uzima za ozbiljno, ali ipak, kako kaže, treba voditi računa o tome da oni postoje i da bi lako, uz dobar trening i nabavku još oružja, lako mogli postati ozbiljna prijetnja.

Primjetio je i da je ovo prva takva poruka o mogućoj razmjeni teritorija, kao mogućem rješenju kosovskog pitanja, ali i da muškarac na snimku govori jasnim južnoalbanskim akcentom, dok je do sada bio slučaj da se ekstremisti ANA-e objaćaju sa kosovskim akcentom.