Kultura i historija na strani Srbije

Jepe Jakobsen, bivši pripadnik NATO snaga na Kosovu i, sa žaljenjem je prokomentarisao odluku o glasanju za prijem Kosova u UNESCO donesenu na sjednici Izvršnog savjeta te organizacije.

- Kosovo ne smije biti primljeno u UNESCO. Kosovo nije suverena država, niti će to ikada biti, ono je dio Srbije koji je nasilno oduzet. Prijem Kosova u UNESCO bila bi uvreda za Srbiju - rekao je Jakobsen, prenosi srpski list "Blic".

Danac koji je danas član parlamenta svoje zemlje kaže da bi čelnici UNESCO organizacije morali na umu da imaju da su ljudi koje žele da prime pod svoje okrilje bili ti koji su srpska kulturna dobra do juče rušili, skrnavili i spaljivali.

- UNESCO se bavi kulturom, zar ne? Ako malo bolje pogledate, i imate iole osnovno znanje iz historije, vidjećete da su sva kulturna obilježja na Kosovu srpska. Pećka patrijaršija, Dečani, crkve u Kosovu polju i ostatku Kosova... sve bi one danas bile spaljene da su Albanci uspjeli u svojoj namjeri. Danas, odjednom, hoće da se ta bogatstva svjetske i srpske kulture proglase njihovim. Kultura i historija su na strani Srbije, i to niko ne može da obriše. Kosovo je dio vaše zemlje - rekao je Jakobsen.

Poslanik Narodne partije Danske istakao je još jedan razlog zbog kojeg Kosovo ne bi smelo da bude primljeno u UNESCO.

- Još jedan, podjednako bitan razlog zbog kojeg Kosovo ne bi smelo da bude primljeno u UNESCO je što bi to faktički bio prvi korak ka priznavanju kao suverene države. Kosovo ne samo da ne ispunjava kriterijume za nezavisnu državu poput sopstvenog jezika i populacije (jer kosovski ne postoji, to su Albanci), već nema ni svoju kulturu. Pored toga, posljednjih godina Kosovo je dokazalo da kao nezavisna država ne može da postoji. Nemaju proizvodnju, nezaposlenost je vrsta „nacionalnog sporta”, migracija je ogromna, svi bježe odatle. Sela ostaju prazna, a region propada. Jedino što cvijeta jeste kriminal. Takvoj tvorevini se ne smije dozvoliti da bude član jedne organizacije kao što je UNESCO - završio je Jepe Jakobsen.