Điljesema Idrizi -

Điljesema Idrizi, muslimanka iz Crikvenice u Hrvatskoj, zbog nedostatka lične karte nije mogla putovati niti izvaditi ostale dokumente.

Deset je godina trajala pravna bitka jedne Crikveničanke za ličnu kartu, tačnije fotografiju u njoj. Kao pripadnica muslimanske vjere za službeni se dokument slikala s maramom na glavi, ali joj takvu fotografiju policijski službenici nisu željeli prihvatiti. Zbog toga nije mogla izvaditi ni druge dokumente i kaže, bila je građanin drugog reda.

Fotografija žene s maramom može u ličnu. Odlučio je tako Ustavni sud Hrvatske presudom u korist Điljseme Idrizi, muslimanke iz Crikvenice. Njoj je 2004. godine fotografija s maramom odbijena u zahtjevu za izdavanje lične karte.

Ekipa Dnevnika Nove TV razgovarala je s njezinim advokatom.

‘Smatramo da je ova presuda izuzetno značajna ne samo za našu stranku već i za cjelokupni pravni poredak Republike Hrvatske’, kaže advokatica Ana Holjar.

MUP pojasnio kada zapravo prijeti kazna zbog isteka lične karte

Njezinoj klijentici povrijeđeno je Ustavom zajamčeno pravo na slobodu savjesti i vjeroispovijesti i njezino slobodno javno očitovanje. Zbog toga je u Pravilniku o obrascima i evidenciji ličnih karti prije godinu dana dodan stavak koji se striktno odnosi na ovakve slučajeve.

Na fotografiji osobe koja iz vjerskih ili medicinskih razloga nosi pokrivalo za glavu moraju se vidjeti obrazi, čelo i brada.

Nije mogla putovati niti ishoditi ostale dokumente

Điljesema je stoga godinama bila bez lične karte. Nije mogla putovati niti ishoditi ostale dokumente. A drugdje su se u Hrvatskoj ličnim kartama s takvim fotografijama bez problema izdavale. Jer je svako tumačio pravila na svoj način.

U jednom zagrebačkom foto studiju uvijek se drže pravila fotografiranja za dokumente.

‘Mi nismo imali slučaj da je neko došao i tražio da se tako fotografira’, kaže vlasnik foto studija Željko Juranović.

U Njemačkoj je primjerice dopušteno da muslimanke u vozačkoj dozvoli imaju sliku s maramom dok se u Italiji, barem kada je riječ o slikanju za lična dokumenta, muslimanke s maramom mogu slikati jednako kao i časne sestre.

Izvor: Dnevnik.hr