Jedina zemlja koja pored Grčke ne priznaje Kosovo

Kosovo sa BiH mora otpočeti razgovore na bilo kom nivou, ili direktno ili uz pomoć posrednika, pošto je postojeća situacija neodrživa, poručio je Ramush Tahiri, viši politički savjetnik predsjednice Atifete Jahjage.

Bosna i Hercegovina je jedina država u regiji sa kojom Kosovo nema dobre odnose i oni su u nižem nivou nego sa Srbijom, izjavio je za agenciju Anadolija Ramush Tahiri, viši politički savjetnik kosovske predsjednice Atifete Jahjage. Tahiri je poručio kako Kosovo ima jako dobre odnose sa Makedonijom, Albanijom i Crnom Gorom, kao i sa Hrvatskom i Slovenijom, koje su ulaskom u Evropsku uniju preuzele ulogu da pomognu zemljama zapadnog Balkana da što prije uđu u EU.

Zahvaljujući Briselskom sporazumu, Kosovo napreduje i u odnosima sa Srbijom, istakao je Tahiri.

“Srpske vlasti su odlučile da ukinu paralelne institucije i da više ne budu finansirane iz budžeta države Srbije. Za 3. novembar imamo zakazane opštinske izbore, gdje ćemo izabrati i četiri opštine na sjeveru: Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Mitrovica, gdje će ljudi izabrati svoju vlast koja će biti legitimna i legalna i koja će raditi po kosovskim zakonima i kosovskom Ustavu”, kazao je Tahiri.

Viši politički savjetnik predsjednice naglasio je da Kosovo jedino sa Bosnom i Hercegovinom nema dobre odnose, jer je BIH jedna od zemalja u ovom regionu, pored Srbije i Grčke, koja ne priznaje nezavisnost Kosova.

“Odnosi između građana i između dvije zemlje su veoma otežani, i ekonomski i kulturni i na svakom polju. BiH priznaje kosovske dokumente jer je to realnost, međutim građani moraju dobiti vizu, ili u Skoplju ili u Podgorici, a o svakoj pojedinačnoj vizi treba da odlučuje Vlada BIH, što je u stvari nemoguće da naši građani razvijaju rodbinske ili prijateljske veze ili da idu da studiraju”, požalio se Tahiri i istakao da Bošnjaci koji žive na Kosovu i koji bi željeli da studiraju u BIH moraju da vade srpska dokumenta, pošto je sa kosovskim dokumentima to nemoguće.

Istovremeno i politički analitičar Ardijan Arifaj u izjavi za agenciju Anadolija istakao je da su odnosi Kosova sa zemljama regiona jako dobri, s izuzetkom Bosne i Hercegovine.

“To je zapravo paradoksalno pošto Kosovo i Bosna nikada nisu bili neprijatelji, naprotiv, uvijek su imali dobre odnose narodi Kosova i Bosne, ali zbog politike Bosna niti priznaje Kosovo, niti pristaje da uspostavi nekakve odnose sa Kosovom”, kaže Arifaj.

On ocjenjuje da bi Bosna i Hercegovina mogla da se ugleda na Srbiju, naročito Republika Srpska.

“Znači, ako Srbija pristaje da uspostavlja odnose sa Kosovom, da prizna lične karte Kosova, pa da građani Kosova mogu da putuju, da postoji neka razmjena robe, to može da uradi i BiH. Znači i Republika Srpska da pristine na to, da dozvoli Predsjedništvu u Sarajevu da makar te iste odnose koje Kosovo ima sa Srbijom uspostavi i sa Bosnom. To bi doprinijelo i Kosovu i Bosni i cijeloj regiji”, kaže Arifaj.

I Tahiri ocjenjuje da je uređenje BiH takvo da postoji pravo veta Republike Srpska koja blokira proces normalizacije odnosa sa Kosovom, ali ističe da Kosovo ima dobre odnose sa pojedinim bosanskim državnicima koji nisu iz RS. On ističe i da se pitanje integriteta i suvereniteta BiH ne može potezati preko Kosova ili neke druge zemlje.

Pošto je ovakva situacija neodrživa, dodaje Tahiri, Kosovo sa BiH mora otpočeti razgovore na bilo kom nivou, ili direktno ili uz pomoć posrednika.

“I moramo rješavati konkretna pitanja bez ulaženja u pitanje statusa Kosova ili međusobnog priznavanja država, jer je u Evropi to moguće. Sad Bosna po našim pokazateljima je malo dalje i u odnosu na Kosovo i u evropskim integracijama, a jedan od uslova su i dobri međudržavni odnosi ili saradnja između susjeda i u interesu Bosne nije da ima loše odnose sa Kosovom”, ukazuje Ramush Tahiri.

Politički analitičar Ardijan Arifaj podsjeća da cio projekat nezavisnog Kosova nije rezultat neke nacionalističke politike, nego je reakcija na diskriminaciju koju su Albanci doživjeli u bivšoj Jugoslaviji.

“Istovremeno to znači da Albanci, koji čine više od 90 % stanovništva Kosova, ne gaje neke neprijateljske osjećaje prema drugim narodima bivše Jugoslavije ili cijelog regiona. Ako uđete u bilo koju prodavnicu na Kosovu, vidjećete da dominira roba iz bivše Jugoslavije ili Albanije, znači iz zemalja regiona”, ističe Arifaj.

Kada je riječ o ekonomskoj saradnji, BiH još uvijek ne priznaje carinski pečat Republike Kosovo i to, prema riječima Tahirija, stvara problem u razmjeni robe, koja često puta mora da ide preko posrednika.

Iako je u medijima kružila informacija kako Kosovo priprema uvođenje embarga na uvoz bosanske robe kao mjeru reciprociteta, Tahiri kaže da to nije politika Kosova i da to ne bi bilo u interesu Kosova.