Stravična ispovijest

"Moje tijelo postajalo je sve gore i gore, a moja duša već je bila umrla. Kako se mijenjao moj izgled, tako se mijenjao i moj status. Iz bara sam prešla na ulicu. Moje tijelo bilo je isprženo čikovima cigareta, izrezano, uništeno", otvorila je dušu djevojka koja je prošla kroz pakao trgovine djecom.

Kao šesnaestogodišnjakinja djevojka je iz siromašne porodice na prevaru odvedena iz BiH u Italiju i prodana. Deset godina je prisiljavana na prostituciju. Njeni vlasnici su se mijenjali, život joj je se pretvorio u pakao, a kako je napisala, jedini spas bila je smrt.
Stara s 26 godina
"Debeli čovjek koga su zvali Toni, prodao me u drugi grad. Bila sam u jednom noćnom baru plesačica i prostitutka. Do iznemoglosti. Stalno sam živjela u strahu da će me ubiti, jer su mi prijetili da, ako se ikome požalim, da ću nestati. Više nisam imala ni osjećaj ljubavi za moje u Bosni. Samo sam željela umrijeti, a nisam imala hrabrosti oduzeti sebi život. Dvadeset i šest godina, a postala sam stara. Jedna ulična racija i mene je pokupila. Našla sam se u policijskoj postaji. Potražila sam od njih pomoć", dio je ispovijesti mlade djevojke koju je objavio portal eTrafika.net.
Ona se uspjela vratiti doma u BiH i oporaviti se nakon nekoliko godina rehabilitacije. Nažalost, mnoge druge djevojke nisu imale sreće kao ona.
Sve je više žrtava
Prema podacima Ministarstva sigurnosti BiH u većini registriranih slučajeva trgovine vrbuju se maloljetnice iz obitelji s jednim roditeljem, pretežno majkom, koje su često socijalni slučajevi, ili su na neki drugi način ranjive, potom djecu iz siromašnih obitelji, pa čak i osobe s invaliditetom.
Predsjednica udruženja Mreža Ring Mara Radovanović kaže da se točan broj žrtava trgovine djecom radi maloljetničke prostitucije ne može utvrditi. Ipak, ono što je zabrinjavajuće, napominje, je činjenica da se sve više djece iz BiH nalazi na meti trgovaca maloljetnicima.
Prema podacima kojima raspolaže, mnoga djeca iz BiH su prisiljena baviti se prostitucijom u zemljama kao što su Italija, Njemačka, Švicarska, čak i Kanada, a u posljednje vrijeme sve više maloljetnika iz BiH završi na ulicama Cipra.
Skrivanje žrtava
Savjetnica za borbu protiv trgovine ljudima u Misiji OSCE-a u BiH, Selma Zeković rekla je da se može primijetiti veliki broj djela koja se odnose na seksualno iskorištavanje koja su posljedica trgovine maloljetnicima. Ona objašnjava da je danas u Bosni i Hercegovini tipična žrtva trgovine ljudima državljanin BiH, dijete mlađe od osamnaest godina, prisiljeno na seksualno iskorištavanje unutar države.
"Taj zločin sve više je vezan za pojedince ili male grupe ljudi koje zloupotrebljavaju povjerenje svojih žrtava, pri čemu se žrtve često drže na skrovitim mjestima, kao što su privatni stanovi ili vikendice", kaže Zeković, ističući da je nužno napraviti izmjene zakona, kako bi se u BiH definirala trgovina ljudima u skladu sa međunarodnim standardima.