Nakon priznanja crnogorske nacionalne zajednice

Crna Gora će do kraja ove godine otvoriti ambasadu u Prištini, ali će na njenom čelu biti otpravnik poslova, saopštio je danas ministar spoljnih poslova Igor Lukšić.

Lukšić je novinarima u Podgorici kazao da će Crna Gora podići odnose s Prištinom na nivo ambasadora kada crnogorska nacionalna zajednica bude i zvanično priznata na Kosovu, što se očekuje do narednih izbora.
"Onog trenutka kada se i ta formalna prepreka otkloni, diplomatske odnose ćemo podići na nivo ambasadora", kazao je Lukšić.
Lukšić je dodao da je Crnoj Gori cilj da "otvaranjem ambasade i neposrednim učešćem" njenog diplomatskog predstavnika na Kosovu "realizuje državne interese kada je komunikacija s tom državom u pitanju".
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ranije je više puta ponovio stav da neće potpisati ukaz o imenovanju crnogorskog ambasadora na Kosovu dok Priština ne prizna status crnogorskoj nacionalnoj zajednici.
Kosovski parlament je više puta najavio da će Crnogorcima status manjine priznati tokom ove godine.
Kao prvi diplomatski predstavnik Crne Gore na Kosovu pominje se Radovan Miljanić. Miljanić je studirao u Prištini i dugogodišnji je novinar. Bio je i generalni direktor Radio-televizije Crne Gore.
Miljanić, međutim, još nije preuzeo dužnost otpravnika poslova u Prištini, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu spoljnih poslova Crne Gore.