Milorad Veljović u posjeti Kopnenoj zoni na jugu Srbije

Direktor policije Srbije Milorad Veljović ocijenio je danas nakon obilaska policijskih jedinica u Kopnenoj zoni bezbjednosti na jugu Srbije, da je stanje u toj oblasti stabilno i da situaciju u potpunosti kontrolišu, prenose beogradski mediji.

On je naglasio da je obilazak policijskih jedinica bila prilika da se lično uvjeri u rad Multietničke policije u tom području.

Veljović je dodao da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nema informacije da vlasti na Kosovu imaju tajne spiskove za hapšenje.

Kako je rekao, informacije o spisku na kome se navodno nalaze imena 3.000 Srba, nikada nije dobio od EULEX-a.

O tom spisku je govorio zamjenik direktora Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Krstimir Pantić, nakon što je dvojicu Srba na prelazu Jarinje za vikend uhapsila Kosovska pogranična policija.

''Tu dvojicu sigurno nije hapsila srpska policija i nemamo podatke na osnovu čega i zašto", kazao je Veljović.

Kako je saopšteno, jedan se tereti za ratni zločin, a drugi za nanošenje teških tjelesnih povreda.

"Direkcija policije, druge bezbjednosne šlužbe i vojska u potupnosti kontroslišu kopnenu zonu bezbjednosti i očekujemo da tu neće biti ekscesa, a ako ih bude, očekujemo da će ih biti sve manje i da će biti sve beznačajniji", rekao je Veljović.

Veljović, koji je posjetio i ispostavu Kopaonik bazu Rudnica, granični prelaz Jarinje, kao i policijsko odjeljenje u Ribarićima, istakao je da je stanje u kopnenoj zoni bezbjednosti stabilno zahvaljujući, prije svega, pripadnicima Žandarmerije, policije opšte nadliježnosti i vojske.

"Obišli smo i pripadnike multietičke policije i opšta ocjena je da oni i Žandarmerija, kao i policija opšte nadliježnosti, obavljaju svoj posao na jednom izuzetno visokom nivou, odnosno oni svoj posao rade i u skladu sa ustavom, zakonom i u interesu ove države i svih građana", rekao je Veljović.

Prvog dana posjete Kopnenoj zoni, Veljović je na području Bujanovca i Preševa obišao baze Ristovac, Kozjak i Borovac, policijsko odjeljenje Miratovac kao i mjesto Končulj.

Direktor policije obišao je bazu Ristovac kod Bujanovca, a u Miratovcu, načelnik PU Preševa Avdi Bajrami rekao je Veljoviću da je stanje u KZB redovno, ali da postoji potreba za dodatnim brojem policajaca.

Veljović ovom prilikom nije mogao da pruži bilo kakve informacije o dvojici Srba koje je uhapsila Policija Kosova.

"Nije ih hapsila srpska policija i ja u ovom trenutku nemam nikakvih informacija o tome", rekao je direktor policije.
 
Veljović je prethodno obišao policijsku ispostavu Kopaonik, bazu Rudnica i odjeljenje policije u Ribariću.