Foto klix.ba

Desetine rudara Stare jame RMU Zenica, uprkos teškim fizičkim poslovima i uslovima u jami, ispunjavaju muslimansku obavezu posta i odriču se hrane, pića i drugih potreba i zadovoljstava.

U Staru jamu RMU Zenica dnevno siđe oko 250 radnika, a desetine njih odluče da u veoma teškim uslovima ispune i temelj na kojima se zasniva njihova vjera.
Da bi došli do prvog radnika, od lifta koji spušta na dubinu od oko 400 metara i prvog rudarskog pozdrava "Sretno", potrebno je pješačiti oko jedan kilometar po veoma teškom terenu i mračnim prostorijama kroz koje struji hladan zrak.
Zbog veličine jame i obima radova koji se izvode, rudari iftare na svojim radnim mjestima, no kako bi razgovarali sa reporterskom ekipom portala Klix.ba sinoć su odlučili da zajedno iftare u srcu Stare jame.
Na metalnoj ploči u jednom dijelu transformatorske stanice četiri rudara su iznijeli jela koja su donijeli od kuće ili kupili na putu do posla, te čekali vrijeme iftara. Kako kažu, ezana niti topa nema, a obavijest o iftaru dobiju sa signalizacije i ravnaju se i po vlastitim satovima. Za osam sati posla i 18 sati odricanja od hrane i pića, svoj post završe sa dosta vode i puno manje hrane, a ukoliko je moguće, nađe se i neko voće.
Sedžad Avdić obavlja posao poslovođe smjene, a u rudniku je zaposlen već 16 godina. Post je, kako kaže, usađen u njega od malih nogu, pa nikada nije propuštao ispunjavanje ove islamske obaveze, bez obzira na kojim poslovima radio.
"Postim otkako znam za sebe i radio sam na raznim poslovima gdje je teže postiti nego sada. Ko hoće da posti i ima volju, on će postiti bez obzira na uslove u kojima radi. Istina je da uslovi u rudniku nisu ni približno slični onima na površini. Oni gore imaju zrak, a mi ovdje imamo mjesta gdje nema dovoljno ni zraka za disanje, puno je prašine, usko je za rad, ali opet ima dosta momaka koji poste", priča nam Sedžad.
Pauzu u smjeni postači u rudniku koriste da iftare, a potom se svi vrate poslu.
"Ne pričamo ni o čemu posebnom, iftarimo i kada jedemo puno ne pričamo, a nakon toga se vratimo poslu. Ukoliko kojim slučajem imamo nekog vremena, uglavnom pričamo opet o poslu i kako je prošlo vrijeme do iftara", dodaje Sedžad.
Hidajetu Šišiću ovo je posljednji ramazan u jami. Kako kaže, zajedničkog iftara će se dugo sjećati, jer to nije praksa zbog okolnosti u kojima se nalaze rudari.
U 32-godišnjem radnom iskustvu obavljao je dosta funkcija, a trenutno je u funkciji rukovodioca rudarskih poslova. Post je za Hidajeta neizostavni dio života.
"U martu naredne godine idem u penziju i ovo ću dugo pamtiti. Postim od malih nogu. Kako ga roditelji odgoje, tako čovjek nastavlja dalje kroz život. Ja svoju djecu odgajam kao što su i mene moji roditelji odgajali, u duhu vjere. Post ne predstavlja problem za onog ko dragog srca zaposti, onda njemu problem ne predstavlja ni prašina, ni visoka temperatura, a ni manjak vode. U ovoj jami su specifični uslovi u odnosu na ostale jame. Temperature u nekim dijelovima porastu i do 40 stepeni, ali uz Božiju pomoć post se izdrži i nikad ne predstavlja problem", kazao je 53-godišnji Hidajet, najstariji rudar u pogonu Stare jame. Uz iftar na dubini od oko 700 metara, prisjetio se i svojih početaka i uslova kroz koje je prolazio kao novak na poziciji kopača.
"Prije 30 godina bio sam kao ovi momci i velika mi je čast da i oni sa 25 godina poste i rade, te se kreću onim stazama kojima jedan musliman treba da krene. Sofru i iftar u onom sistemu čovjek je morao sakrivati. Ljudi nisu bili toliko posvećeni vjeri, komunistička stranka nije dozvoljavala ništa vezano uz vjeru, pa smo znali kradom i iftariti. Sada je bar duša bogatija", prisjeća se Hidajet, te dodaje da će mu ovaj iftar dugo ostati u pamćenju.
Najmlađi rudar u Staroj jami u Zenici je 25-godišnji Alem Adilović. Tu je tek dva mjeseca, a kaže da je ramazan u jami posebno težak.
"Radije bih postio dva dana gore, nego dan ovdje. Ali opet, uz jaku odluku sve se izdrži. Nađemo vremena i za odmor, a iftar nije samo obrok, to je trenutak radosti i sam ramazan po sebi je radost. Pravi muslimani to osjete. Evo danas nam je fino, iftarimo zajedno, a inače se ne možemo okupljati na jednom mjestu i iftariti jer radimo nekoliko stotina metara jedni od drugih", kazao je Adilović.
Njegovom kolegi, 30-godišnjem Emiru Muharemoviću, ovo je treći ramazan u rudniku, a kaže da nikada nije prekidao post.
"Radio sam u dosta težim uslovima, ali nikad nisam prekidao post. Sada sam napredovao, radim na lakšoj poziciji nego kada sam tek počeo, kao kopač. Često ne stignem da iftarim, pa to radim ili u trku ili nakon što završim posao u jami, ali uvijek se nađe vremena bar za vodu i hurmu", ističe Emir.
Nakon iftara i razgovara, rudari su se vratili svome poslu, a sat vremena kasnije završili su smjenu i uputili se svojim kućama. Sutra ujutro ponovo će zapostiti i tako sve do Bajrama, kojeg iščekuju s velikom radošću.