Fikret ef. Delić

U Bačkom Novom Selu u Vojvodini sinoć je napadnut imam medžlisa Islamske zajednice Bač. Kod napadača je pronađena bomba, saopštila je Islamska zajednica Srbije (IZS).

Kako se navodi u saopštenju, izvjesni Dragan Zoranović prvo je prijetio efendiji Fikretu Deliću da će ga objesiti, a zatim da će mu baciti bombu u kuću i da jedva čeka da džamija bude sagrađena da bi mogao da je zapali zajedno sa imamom.
"Gorjet će i džamija i hodža", rekao je Zoranović u svojim prijetnjama, prenosi Islamska zajednica Srbije, iznoseći tvrdnje o teškim prijetnjama i uvredama i spominjanju noža i Srebrenice. Zoranović se, kako se navodi, nije zaustavio samo na prijetnjama i vrijeđanju efendije Delića već je i fizički nasrnuo na njega, udarivši ga biciklom od čega je ef. Delić zadobio povrede.
"U momentu napada na imama Delića sa njim je bio Z.I. koji je stao u odbranu imama i spriječio Zoranovića da ga ponovo udari", navedeno je u saopštenju, prenosi Anadolija. Slučaj je prijavljen policiji, koja je došla na lice mjesta i uzela izjavu od povrijeđnog imama, nakon čega je izvršen pretres napadačeve kuće i tom prilikom kod njega pronađena bomba.
Islamska zajednica Srbije je povodom ovog incidenta od policije i pravosuđa zatražila da odgovorno rade svoj posao te da ovaj slučaj ispitaju do kraja. "Islamska zajednica Srbije će iskoristiti sve pravne mogućnosti da zaštiti imovinu, službenike i pripadnike svoje zajednice ma u kojem mjestu u R. Srbiji se nalazili i živjeli", navedeno je iz Islamske zajednice.
U Bačkom Novom Selu, južnobanatska opština Bač, u blizini granice s Hrvatskom, gdje živi nekoliko stotina muslimana Islamska zajednica planira uskoro da gradi džamiju za koju su izdate sve neophodne dozvole.