Ljubiša Diković, načelnik Generalštaba Vojske Srbije

Opredjeljenost za rješavanje spornih pitanja putem dijaloga i saradnja sa međunarodnim snagama na Kosovu umanjuju mogućnost prelivanja tenzija na jug e Srbije, u Preševskoj dolini, gdje je bezbjednosna situacija stabilna.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković je u intervjuu za beogradske "Novosti" izjavio da je potpisivanjem briselskog sporazuma bezbjednosna situacija na sjeveru Kosova poboljšana, ali je i dalje osjetljiva.

"Smanjen je broj incidenata u kojima se ugrožava lična i imovinska sigurnost ljudi. S druge strane, sprovođenje briselskog dogovora može da izazove reakcije nezadovoljnih interesnih i ekstremističkih grupa", rekao je Diković, prenosi "Koha ditore".

Na pitanje da li srpska vojska ima plan za eventualne nove nestabilnosti na sjeveru Kosova, on je odgovorio da se u narednom periodu ne očekuje značajnija promjena bezbjednosne situacije, ali da Vojska Srbije ima sve potrebne planove i sposobna je da odgovori na sve bezbjednosne izazove.

On je dodao da vojska "profesionalno i odgovorno izvršava sve svoje zadatke u Kopnenoj zoni bezbjednosti, gdje je faktor stabilnosti".

"S Kforom imamo korektan i profesionalan odnos koji odlikuje visok stepen povjerenja i razumijevanja", ocjenio je Diković.

Diković je rekao da Srbija, zajedno s ruskim partnerima, čini sve da se nabavka šest ruskih aviona "mig 29 M2" obavi što je prije moguće, u skladu s propisanim procedurama i izrazio uvjerenje da će svi detalji biti usaglašeni do posjete ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua ove jeseni.

On je napomenuo da se ne razgovara samo o avionima već se pregovara i o nabavci sistema za PVO, čime rješavaju kontrolu vazdušnog prostora za narednih nekoliko decenija.

On je podsjetio da Srbija ima bilateralnu vojnu saradnju sa oko 60 država, među kojima se po značaju saradnje izdvajaju Kina, SAD, Ruska Federacija, Norveška, zemlje EU i regiona.