Nastavak suđenja za ubistvo Milaima Bajramija

Pred Sudskim vijećem sarajevskog Kantonalnog suda kojim predsjedava sutkinja Adisa Zahiragić jučer je održano ročište za razmatranje priznanja o krivici te iznesene završene riječi na suđenju Rugile Bekiri (22), optuženoj da je pomogla suprugu Nazifu Bajramiju (22) pri uklanjanju tragova nakon što je ubio oca Milaima. Presuda će joj biti izrečena danas, prenosi portal "Dnevni avaz".

Ulaganje dokaza

Kantonalni tužilac Aziz Jahjaefendić uložio je u spis dokaze, među kojima su zapisnici s uviđaja na mjestu ubistva, fotodokumentacija, nalazi vještačenja odjeće optužene kod koje je policija u rukama zatekla pištolj kojim je ubijen 49-godišnji Milaim.

"S obzirom na to da je optužena priznala krivicu te da je supruga Bajramija, sada već osuđenog za to ubistvo, Tužilaštvo KS neće predlagati sankciju, već ćemo to prepustiti na ocjenu Sudu", kazao je Jahjaefendić.

On je predložio da se optuženoj ukinu i mjere zabrane koje su joj bile izrečene.

S druge strane Nazifovoj majci Mefaveti Bajrami (51), koja je, također, optužena za pomaganje počiniocu nakon izvršenja krivičnog djela, suđenje će biti nastavljeno pred drugim sudskim vijećem.

Iako bi bila proglašena krivom, ali prema zakonu joj ne bi bila izrečena sankcija, ona nije htjela priznati da je počinila krivično djelo koje joj se stavlja na teret.
 
Sudski tumač
 
"Moja klijentica tvrdi da nije brisala krv i uklanjala čahure, kako je navedeno u optužnici, nego je to uradila snaha. Sukladno tome, ne može ni priznati krivicu", kazao je Izet Baždarević, branilac Mefavet Bajrami.

S obzirom na to da je Vijeće imalo uvid u dokaze, sutkinja Zahiragić je kazala da će se suđenje majci nastaviti pred drugim sudskim vijećem te naložila da prilikom suđenja bude prisutan i sudski tumač albanskog jezika.

Nazif Bajrami je, pak, s Tužilaštvom KS ranije potpisao sporazum o priznanju krivice te je osuđen na ukupno 12 godina zatvora, i to na 11 godina i šest mjeseci zbog ubistva oca, a na šest mjeseci zbog krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja.

Htjela preuzeti krivicu

Prema optužnici, Nazif Bajrami je 8. novembra prošle godine u porodičnoj kući u sarajevskom naselju Pofalići, nakon svađe s ocem, ispalio u njega četiri hica, i to u glavu, trbuh i grudi. Potom je iz prostorije u kojoj se ubistvo dogodilo odnio tijelo u kadu, gdje je i zatečeno dolaskom policije. Nazifovoj majci i supruzi na teret se stavlja da su nakon ubistva uklonile čahure, obrisale krv s poda u hodniku, plahte s kreveta spavaće sobe stavile u mašinu za pranje veša zajedno s drugim odjevnim predmetima. Bajramijeva supruga je policiju dočekala s pištoljem u ruci jer je htjela preuzeti krivicu da je ona pucala u Milaima, a ne njen suprug.