U intervjuu za HRT

Nikolić je u intervjuu Hrvatskoj-radio televiziji objasnio da su njemački uvjeti motivirani time što je Berlin priznao Kosovo i želi da vidi kako se odnosi između dvije države koje je priznala dobro razvijaju.

"Međutim, Srbija nije priznala, ne može, i postoje uslovi koje ne može da ispuni ukoliko se zaista ne desi nešto što bi omogućilo da Srbija i ta tzv. država Kosovo, jednog dana budu dve države. U ovim uslovima, pri ovakvom odnosu snaga, to je apsolutno nemoguće", rekao je Nikolić, koji je boravio u Zagrebu na svečanostima povodom ulaska Hrvatske u EU.

Razgovor s Merkel

Predsjednik Srbije je kazao da će ozbiljno razgovarati sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel kako bi vidio da li se u uvjetima Bundestaga zapravo krije zahtjev da Srbija prizna nezavisnost Kosova.
Nikolić je istakao da EU kao organizacija, međutim, "u svakom svom izveštaju i razgovoru sa nama ističe da se oni ne mešaju u to, da su statusno neutralni i da ne traže od nas da priznamo nezavisnost Kosova".
Nikolić će se u utorak u  Beogradu sastati  sa ministrom vanjskih poslova Švedske Carlom Bildtom.
Bildt, koji završava dvodnevnu posjetu Srbiji, u ponedjeljak je razgovarao sa premijerom Ivicom Dačićem i ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem.
Šef švedske diplomatije je sagovornicima rekao da otvaranje pristupnih pregovora Srbije i Evropske unije otvara brojne značajne mogućnosti za Srbiju, a Dačić i Mrkić su podvukli spremnost Srbije "da prione na posao."
Izvor: Agencije