Proslavom na Trgu bana Jelačića

Velikom proslavom na Trgu bana Jelačića, vrijednom šest miliona kuna, Hrvatska i njeni građani proslavili su ulazak u Evropsku uniju. Tačno u ponoć zazvonila su zvona crkve Sv. Marka, alpinisti su sa hotela Dubrovnik spustili zastavu Evropske unije, horovi su pjevali evropsku himnu 'Odu radosti', a sa Bundeka je iznad Zagreba ispaljen vatromet. Hrvatska je postala dio Evropske unije!

Program dočeka je otvorio Puhački orkestar ZET-a, a nastavio se se nastupom Marka Tolje i Jazz orkestra HRT-a, grupa Jinx i TBF te DJ Švecom.
U 23 sata hrvatskom himnom počeo je službeni program proslave.
"Hrvatska zna da ove noći nikuda ne bježi. Ostajemo tu gdje jesmo, ali s novom odgovornošću. Na nama je da pružimo ruku zemljama iz regije u što bržem usvajanju evropskih kriterija. S tim zemljama i narodima povezuju nas neraskidive veze među kojima je najuzvišenije zajedništvo u antifašističkoj borbi tokom Drugog svjetskog rata", rekao je predsjednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović.
S druge strane, naveo je da Hrvatsku od Srbije, Crne Gore i BiH udaljavaju ratni događaji iz devedesetih godina.
Ipak, izrazio je želju da privrženost i solidarnost, što povezuju zemlje iz regiona, Hrvatska želi još snažnije utisnuti u osnovni koncept Evropske unije.
Milanović je duboko uvjeren da će "Evropska unija i sve njene članice biti otvorene da dožive hrvatsku posebnost sastavnim elementom svog raskošnog i šarolikog društva“.
Razvijanje i poticanje intelektualne znatiželje je, smatra on, najvažniji strateški projekat Hrvatske u ujedinjenoj Evropi.
Također, prisutnima se obratio i predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso govoreći da se Hrvatska u posljednjih decenija veoma promijenila postajući potpuno demokratska zemlja u kojoj se "poštuju osnovna prava i vladavina zakona“.
Zbog toga, kaže Barroso, Hrvatska ima pravo na sve pogodnosti koje joj Evropska unija može pružiti.
"Izazovi današnjeg svijeta su ogromni. Kao dio evropske porodice, međutim, Hrvatska pred njima ne stoji sama. Jednako kao što je Evropska komisija podržavala vaše pristupanje, pomoći ćemo vam kao državi članici", kazao je Barroso.
Poduzimajući teške reforme i pružajući ruku pomirenja naglasio je da je Hrvatska primjer drugim zemljama u regiji.
U tom smislu i zamjenik predsjednika Vlade Irske Eamon Gilmore rekao je, između ostalog, da će Hrvatska predstavljati putokaz za svoje susjede u ovom dijelu Evrope.
"Nadamo se da će članstvo u Evropskoj uniji biti korisno i doprinijeti preobrazbi Hrvatske, kao što je to bilo i u Irskoj. Vaše pristupanje EU i nama će razbuktati nova značenja", istakao je Gilmore. 
Tačno u ponoć, na Trgu Bana Jelačića kao i u drugim hrvatskim gradovima u kojima je organizovan doček ulaska u EU svirana je "Oda radosti". 
Poseban govor dobrodošlice ulaska Hrvatske u EU na Trgu bana Jelačića imala je predsjednica Litve, Dalia Grybauskaite. Hrvatskom kolegi Ivi Josipoviću dala je dres evropskog tima.
"Moji dragi prijatelji, čestitam Hrvatskoj! Čestitam Evropi! Ovo je historijski trenutak za sve. Napokon su Hrvati s nama!", razdragano je pozdravila ulazak Hrvatske u EU litvanska predsjednica.
Izvor: Klix.ba