Cjelovito Kosovo jasan signal

Bivši visoki predstavnik u BiH ocijenio da je cjelovito Kosovo jasan signal da i BiH treba da ostane jedinstvena zemlja.

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, austrijski diplomata Wolfgang Petritsch, izjavio je u intervjuu za agenciju Anadolija da su protesti građana u BiH, koji se intenzivno dešavaju posljednjih dana, neophodni "jer političari ne rade svoj posao".

"Mislim da je veoma važno da građani izađu na ulice i protestuju kada nisu zadovoljni. Veliki problem Bosne je što političari rade samo u korist ličnih interesa, a ne u interesu cijelog društva. Oni bi trebali da učine nešto više za svoje građane koji su glasali za njih, a ukoliko oni ne čine ništa protesti građana su neophodni", kazao je ambasador Petritsch.

Ovaj austrijski diplomata, koji se nalazi u Prištini gdje mu je Univerzitet "Hasan Prishtina" dodijelio počasnu titulu "Dr. Honoris Causa", ocijenio je da bi se bosanskohercegovački političari trebali ugledati na premijere Kosova i Srbije.

"Ja sam sada ovdje u Prištini i vidim koliko se situacija promijenila u posljednjih nekoliko godina. Premijeri Thaçi i Dačić su veoma hrabri jer su pristali na kompromise kako bi riješili teške probleme. Očekujem da ovakav duh za konstruktivnom saradnjom i kompromisima prihvate i bosanski političari", naglasio je Petritsch.

On je zatražio od međunarodne zajednice da preuzme odgovornost zbog toga što Bosna i Hercegovina zaostaje za ostalim zemljama u regionu.

"Civilno društvo, akademska zajednica i intelektualci su jako važni, sloboda medija je jako važna kako bi se izvještavalo o onome šta se događa, koliko je situacija loša, a posebno u poređenju s drugim zemljama regiona, kao na primjer na Kosovu ili u Crnoj Gori, koja ide brzo ka Evropskoj uniji. To bi trebalo biti moguće i u Bosni i Hercegovini", kazao je ambasador Petritsch.  

Komentarišući briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, Petritsch je istakao da će implementacija biti veliki izazov, ali da srpska zajednica na Kosovu mora biti konstruktivna i da Srbi na sjeveru, gdje su većina, treba da počnu da sarađuju sa ostalim zajednicama na Kosovu.

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini poručio je kako je cjelovito Kosovo jasan signal da i BiH treba da ostane jedinstvena zemlja.

"Na kraju to bi trebalo da ima pozitivan uticaj i na Bosnu, jer to što nema podjele Kosova predstavlja jasan signal da i Bosna treba da ostane jedinstvena zemlja. Evropa neće prihvatiti nove podjele zemalja. Bosna, dakle, mora da ostane u cjelini, jer kad zemlje regiona jednoga dana uđu u EU, granice će biti nevažne", pojasnio je Petritsch i istakao da zbog toga treba raditi na pravim pitanjima, a to su ekonomija, stvaranje novih radnih mesta i dobro obrazovanje mladih ljudi.

Počasnu titulu "Dr. Honoris Causa", osim Wolfganga Petritscha, Univerzitet "Hasan Prishtina" dodijelio je danas i američkom diplomati Christopheru Hillu, obrazložaću da su njih dvojica dali značajan doprinos slobodi i nezavisnosti Kosova.