Na mezarju je vladala tišina

Na mezarju je vladala tišina, a Berinin otac nije smogao snage da se obrati novinarima.

Na mezarju Vlakovo danas je klanjana dženaza bebi Berini Hamidović, koja je prije četiri dana preminula u Institutu za majku i dijete u Novom Beogradu.
Dženazi su prisustvovali najbliži članovi porodice, prijatelji i komšije porodice Hamidović, koji su s tugom i boli posljednji put ispratili malu Berinu. Na mezarju je vladala tišina, a Berinin otac nije smogao snage da se obrati novinarima.
U vrijeme dženaze nekoliko desetaka građana Sarajeva okupilo se ispred zgrade Parlamentarne skupštine, oni su minutom šutnje ili molitvom ispratili Berinu Hamidović okrenuvši leđa Parlamentu.
Okupljanje ispred Parlamenta organizirano je i sinoć u 21:00 sati, kada je došlo nekoliko hiljada osoba došlo da se oprosti od bebe koja je imala samo dva mjeseca i 26 dana.
Podsjetimo, Berini je bila dijagnosticirana traheoesofagealna fistula na mjestu anastomoze te nije mogla jesti. Nakon neuspjele operacije u Sarajevu prebačena je u Beograd, ali uz niz problema. Malena Berina je bila među onim bebama u našoj zemlji koje nisu imale jedinstveni matični broj, pa samim tim nije mogla dobiti ni pasoš kako bi prešla granicu na kojoj su je zadržali satima u vozilu Hitne medicinske pomoći.
Nakon niza administrativnih prepreka beba je napokon stigla u Beograd na liječenje, ali su se stvari dodatno zakomplicirale. Berina je dobila sepsu, nakon čega je i preminula 13. juna.