Svjetski mediji

Regionalni i svjetski mediji prenose vijest o smrti Berine Hamidović, bebe stare mjesec i pol, koja je jučer preminula u Beogradu, napominjući kako je "beba Berina žrtva političkog nerada i nemara u BiH"

Brojni regionalni i svjetski mediji su prenijeli vijest o smrti Berine Hamidović, bebe stare mjesec i pol, koja je jučer preminula u Beogradu, gdje se nalazila na liječenju, napominjući kako je "beba Berina žrtva političkog nerada i nemara u BiH".
Hrvatski portal Index.hr piše kako je Berina žrtva lijene administracije u Bosni i Hercegovini.
"Iz Kantona nisu uplatili 100.000 dinara, što je bila njihova obaveza. U zakonu lijepo piše da ukoliko operaciju nije moguće obaviti u BiH, a dijete ima zdravstveno osiguranje, operacija se obavlja u nekoj drugoj državi. Mi smo dobili odbijenicu", prenosi Index.hr riječi nesretnog oca umrle bebe.
Američki list "Chicago Tribune" donosi priču o tome kako su "Bosanci zamotani u crno zbog bebe koja je umrla samo zato jer nije imala identifikacijski broj".
"Tromjesečna beba je umrla jer nije na vrijeme dobila svoj JMBG, dok su je roditelji pokušali da prebace na liječenje u susjednu Srbiju nakon što nije mogla da bude podvrgnuta operaciji u matičnoj domovini. Na hiljade Bosanaca i Hercegovaca okupilo se ispred zgrade državnog parlamenta kako bi odali posljednji ispračaj preminuloj bebi. Beba Berina je prva žrtva politikanstva oko identifikacijskih brojeva u toj balkanskoj zemlji", piše poznati američki list.
List dodaje da je pitanje JMBG-a ujedinilo Bosance svih nacija i vjera u borbi protiv institucionalne paralize koja je blokirala svaki napredak i reforme u zemlji, ali i njen put u Evropsku uniju.
Crnogorska "Pobjeda" navodi da je beba Berina prva žrtva nedostatka zakona o JMBG u BiH, ali i lijenosti bh. političkih elita koje se bore za svoje lične interese umjesto za interese svih građana.
"Iako je dijete bilo hitan slučaj i Granična policija je trebala biti obaviještena da na tom graničnom prijelazu dolazi sanitetsko vozilo, službenike ni u BiH ni na srbijanskoj granici niko nije obavijestio da dolazi vozilo sa bolesnom bebom. Beba je na kraju preminula", piše "Pobjeda".
Ugledni slovenski portal Siol.net piše kako je beba Berina iz BiH preminula najviše zbog spore reakcije bh. političara i birokratije.
"Iako je beba bila priključena na aparate na putu prema Beogradu gdje se trebala liječiti, bh. policija i cijela državna uprava je zakazala jer nije pronađen potrebni novac za liječenje što je na kraju kobno završilo smrću bebe bez JMBG-a", navodi Siol.
List "Kurir" piše kako je beba Belmina iz BiH žrtva spore i lijene bh. administracije koja je itekako utjecala na to da beba na kraju umre.
"Porodica bebe je dobila odbijenicu u BiH za njeno liječenje, ali im je puno pomogla jedna pravnica iz Srbije gdje su porodici preminule bebe rekli kako će to oni rešiti pravnim putem", navodi Kurir.
Hrvatski "Večernji list" piše kako je preminula Berina Hamidović, još jedna beba bez JMBG-a.
"Berina nije mogla jesti, pa je nakon neuspješne operacije u Sarajevu upućena u Beograd. No, tada su se stvari zakomplicirale, jer beba nije imala matični broj, a ni putovnicu te je na kraju umrla", piše ovaj list.
Berini je dijagnosticirana traheoesofagealna fistula na mjestu anastomoze te nije mogla unositi hranu. Operacija u Sarajevu nije bila uspješna pa je upućena u Beograd. Tada su nastupili problemi jer beba, iako hitan slučaj, nije imala matični broj, a samim tim ni putovnicu, dok su oboje roditelja nezaposleni.