Olakšavanje komunikacije dviju strana

Priština i Beograd će danas razmijeniti ambasadore (oficire za vezu), čiji je zadatak da olakšaju komunikaciju u okviru obveza dviju strana u primjeni Bruxelleskog sporazuma od 19. aprila, potvrdili su dužnosnici u Prištini i Beogradu.

Predstavnik Srbije Dejan Pavićević preuzet će svoju dužnost u uredu Evropske unije (EU) u Prištini, dok će radno mjesto kosovskog ambasadora Lulzima Pecija biti u misiji EU u Beogradu.
 
Kako je beogradskim medijima potvrdio Pavićević, njegove će prve obveze u Prištini biti pripremni sastanci s predstavnicima ureda EU i visokim predstavnikom Samuelom Žbogarom, te s predstavnicima europske pravosudne misije (EULEX).
 
Pavićević je istaknuo da ima "vrlo jasne upute vlade Srbije" kojih će se držati u primjeni i provođenju Bruxelleskog sporazuma te u stvaranju boljih uslova za život kosovskih Srba.

Lulzim Peci je u interviju za TV Top chanel potvrdio da će danas u 12.00 sati u okviru misije EU u Beogradu biti otvorena kosovska misija.

Predsjednik kosovske vlade Hashim Thaçi ocijenio je ranije da će nakon razmjene ambasadora "Kosovo biti predstavljeno u Beogradu na diplomatskoj razini", dok je Pavićević beogradskim medijima rekao da ni on niti Peci nemaju diplomatski status.
 
Kosovska predsjednica Atifete Jahjaga u subotu je razmjenu ambasadora Prištine i Beograda ocijenila kao "značajan korak prema potpunoj normalizaciji odnosa".
 
Beogradski mediji izvjestili su da je predsjednik kosovske vlade Hashim Thaçi, na Evropskom forumu u Austriji, pozvao Srbe sa sjevera Kosova da prihvate Bruxelleski sporazum i poručio da je "koristan svima - podjednako Kosovu i Srbiji, a posebice Srbima na sjeveru".
 
Thaçi je, kako je prenijela agencija Tanjug, rekao da će Srbi primjenom sporazuma "dobiti slobodu kretanja, vladavinu prava i slobodne i demokratske izbore" na kojima će moći birati svoje predstavnike.
 
Također, Thaçi je na Europskom forumu u Austriji ocijenio da je dogovorena razmjena ambasadora "historijsko dostignuće, koje Priština i Beograd nisu imale priliku ranije postići" i istaknuo kako će kosovska vlast učiniti sve da vrati izbjegle Srbe na njihova imanja, izvijestili su beogradski elektronski mediji.