Putnici će dobivati nadoknadu za kašnjenja i otkazane letove

Kosovo i Srbija prve su zemlje u regionu koje uvode propise zasnovane na EU u cilju zaštite prava putnika u avio-saobraćaju. Novi propisi za letenje u Srbiji i na Kosovu donijet će putnicima u avio-saobraćaju nove pogodnosti, kažu zvaničnici.

Opšta pravila za pružanje nadoknade i pomoći putnicima u slučaju otkazivanja ili dužeg kašnjenja letova dio su tih novih smjernica.

Avio-kompanije su obavezne obezbijediti pića i hranu, te pomoći putnicima da obave telefonske pozive ako dođe do kašnjenja ili otkazivanja leta. Zavisno od dužine kašnjenja, od avio-kompanije će se također zahtijevati da putnicima da novčanu naknadu, od 250 do 600 eura, zavisno od udaljenosti leta; da vrati novac za karte; ili da obezbijedi alternativni let. Ako putnik mora noćiti dok čeka na novi let, avio-kompanija mora obezbijediti smještaj.

Prava putnika uvijek su važna, ali posebno ljeti, kad je broj letova veći, kaže za SETimes Katarina Andrić Milosavljević, savjetnica za odnose s javnošću pri Direkciji za civilnu avijaciju Srbije.

"Važno je da putnici imaju na umu da kad kupuju avio-kartu oni u stvari potpisuju ugovor za prijevoz s određenom avio-kompanijom," kaže Milosavljevićeva. "Ako se iz bilo kog razloga taj prijevoz ne ostvari ili nije kakav je trebao biti, putnička prava zasnovana su na karti."

Direkcija za civilnu avijaciju Srbije pokrenula je kampanju za svijest u javnosti o pravima putnika u avio-saobraćaju preko internet stranice Direkcije za civilnu avijaciju, telefonski i putem medija.

"Nisam dobro obaviještena o svojim pravima kao putnika u avio-saobraćaju. To u obzir ne uzimaju ni moj putnički agent niti prijevoznik. U stvari, meni se čini da je do putnika i njegove motivacije da obavi istraživanje i da se obavijesti," izjavila je za SETimes 30-godišnja Senka Korać iz Beograda.

Ministarstvo infrastrukture Kosova preduzelo je nekoliko koraka da putnike u avio-saobraćaju obavijesti o njihovim pravima putem postera koje je postavilo na Međunarodnom aerodromu u Prištini, letaka na kioscima avio-linija i putem svoje internet stranice, kažu zvaničnici ministarstva.

"Na aerodromu, putnici također mogu pronaći "formular za žalbe koji se mora predati avio-liniji nadležnoj za prijevoz putnika," izjavio je za SETimes ismail Berisha, vršilac dužnosti direktora Odjeljenja za civilnu avijaciju pri kosovskom Ministarstvu infrastrukture.

Ministarstvo, koje će provoditi nova pravila, uskočit će ako avio-linija odbije ispuniti svoje obaveze prema putniku.

Safet Sahiti, doktor iz Prištine, kaže kako često putuje, ali da je tek nedavno počeo tražiti nadoknadu od avio-linija.

"Ja sam kriv što nisam bio svjestan svojih prava kao putnika, ali sad sam imao situaciju gdje sam dobio nadoknadu," kaže Sahiti za SETimes.

Berisha kaže da se putnici podstiču da pročitaju svoja prava i saznaju kako se koristi formular koji je tu postavljen u cilju podnošenja pritužbi.