Njemačka pristala

Njemačka pristala da pregovori o datumu počnu u januaru 2014, ukoliko Evropska Komisija bude zadovoljna primjenom briselskog sporazuma, piše dnevnik Koha ditore.

"Sada postoji sporazum da 27. juna Bundestag glasa u prilog otvaranja pregovora sa Srbijom u januaru sljedeće godine, ako do tada Evropska komisija utvrdi da postoji zadovoljavajući napredak u primjeni sporazuma", rekao je za dnevnik neimenovani zapadni diplomata.
Dnevnik navodi da bi eventualni "veliki uspjeh" sastanka premijera Ivice Dačića i Hashima Thaçija 20. juna moga da bude upotrebljen za pritisak na Njemačku da pristane da se odredi datum.
"Njemačka neće biti impresionirana inicijalima dvojice premijera na jednom papiru već želi da vidi konkretne dokaze na terenu da se sporazum primjenujuje", rekao je neimenovani evropski diplomata.
On je upozorio na slučaj Hrvatske koja je imala podršku svih država sem jedne i istakao da se odluke u Evropskoj komisiji donose konsenzusom.
Datum za Srbiju se vidi kao nova prilika da Njemačka potvrdi da nema automatskih odluka u procesu proširenja EU i da se svaki korak u tom pravcu treba donijeti samo ako ima konkretnih dokaza da su ispunjeni svi uslovi.
Dnevnik citira riječi evropskog diplomate koji je ocijenio da neće biti napretka za Kosovo ako Srbija ne postigne neki napredak.
Kosovo shvata da je njegov put uslovljen putem kojim Srbija ide, rekao je diplomata i dodao da je ta veza uspostavljena i Kosovo ne može da je porekne.